2012. június 27., szerda

Ella néni meggyes pitéje

A minap nagyon jó áron fenséges zamatos meggyhez jutottam a piacon. A nagyobbik részéből dzsem készült a maradék ebben a fincsi házias meggyes pitében végezte.Ella nénit sajnos nincs szerencsém személyesen ismerni, de a pitéjével szoros barátságot kötöttünk, sőt még párom munkatársai is imába foglalják a nevét.Elsősorban az elkészítési mód ragadott meg, pedig   jó pár tepsi pitét és lepényt megsütöttem már, de ezzel az elkészítési technikával még nem találkoztam.Aki szereti az igazi nagyi féle omlós, ízes pitéket, annak bátran ajánlom figyelmébe ezt a receptet, nem fog csalódni az biztos!


Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
1/2 tasak vaníliás cukor
1 tojás
16 dkg zsír v. 20 dkg margarin
1 sütőpor
tejfel

A töltelékhez:
80 dkg meggy
3 tojássárgája
22 dkg kristálycukor
1/2 tasak vaníliás cukor
2 dkg kakaó
5 dkg darált dió
5 dkg zsemlemorzsa
3 tojásfehérje

A sütőporral, vaníliás cukorral és cukorral elegyített lisztet a zsírral elmorzsoljuk.Tojással és annyi tejfellel, amennyit felvesz összegyúrjuk.Egy nagyobb és egy kisebb(harmadrésznyi) cipóra osztjuk.
A nagyobbik cipót kinyújtjuk és tepsibe tesszük.Villával megszúrkáljuk, és vastagon megszórjuk meggyel.

A tojásfehérjét keményre verjük.A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, kakót, diót, zsemlemorzsát, majd a keményre vert tojáshabot.Rásimítjuk a gyümölcsre, és a maradék tésztából berácsozzuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.Ha kihűlt vaníliás porcukorral meghintve kockára vágva tálaljuk.

2012. június 18., hétfő

Sztracsatella szelet


Ennek a fantasztikus sütés nélküli édességnek a receptjére Illéskrisz Konyhájában (recept itt) leltem rá pár héttel ezelőtt, és alig vártam az alkalmat, hogy végre kipróbálhassam.Én most megfeleztem a hozzávalókat mivel csupán hármunknak készítettem, de ha alkalom adódik, és többen összejövünk még biztosan el fogom készíteni akár teljes adagban is!
Ebben a melegben nincs is praktikusabb egy ilyen sütés nélkül elkészíthető desszertnél.
Köszönet a receptért!!

2012. június 15., péntek

Ribizlis tofutorta

Bármilyen meglepő is de ez a recept nem egy süteményes könyvből származik, hanem Töltött és rakott ételek című szakácskönyvemből.Egy kicsit félszegen álltam neki, mivel a tofuval eddig csupán egyszer volt "dolgom", de annak is már ezer éve.
Most, lesz ami lesz alapon belevágtam, mivel utánaolvastam egy kicsit ennek az "eledelnek":A szójában létfontosságú fehérjék(45%), vitaminok(B- ÉS E- vitamin, folsav) ásványi anyagok(kalcium, magnézium,nátrium), nyomelemek(vas, cink, szelén réz) találhatóak.A szója esszenciális aminosavakat is tartalmaz, valamint lecitint, ami fontos sejtalkotó és serkenti az idegrendszert.Filoösztrogén tartalma fontos szerepet tölt be a nők hormonháztartásának egyensúlyban tartásában, ez főként a változókorban lévő nőknél jelentős.
A tofu,más néven szójasajt vagy szójatúró nem utolsósorban alacsony kalóriatartalmú zsírszegény eledel.
A desszertben abszolút nem csalódtunk, egy rendkívül, könnyed túrós- gyümölcsös édesség lett a végeredmény.
Sem cukrot, sem pedig lisztet nem tartalmaz, ennélfogva diétázóknak nagyon tudom ajánlani.Én azért készítettem hozzá egy vaníliamártást, nagyon fincsi volt így együtt!

Íme a recept:

Hozzávalók:
25 dkg ribizli
25 dkg tofu
2 dl magas zsírtartalmú tejföl
1/2 citrom leve és reszelt héja
3 tojás
3 ek. méz
csipetnyi só
5 dkg búzadara (én most tönköly búzadarát használtam)

kevés vaj a forma kikenéséhez

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A ribizlit egy szűrőben alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, leszemezzük.
A tofut feldaraboljuk, és összeturmixoljuk a tejföllel, és a citromlével.A tojásokat kettéválasztjuk, a tojások sárgáját, a mézet a búzadarát és a reszelt citromhéjat a tofukrémhez keverjük.

A tojások fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a tofukrémbe keverjük.
Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, belesimítjuk a krémet és rászórjuk a ribizliszemeket.
Kb. 40 perc alatt készre sütjük.

A legfinomabb langyosan tálalva, de hidegen is megjárja!

Annak, aki vaníliamártással szeretné tálalni íme a recept:

1/2 cs.vaníliapuding
1/4 liter tej
1 ek. cukor
2 dl habtejszín
1/2 cs. bourbon vaníliás cukor

A pudingport és a kétféle cukrot csomómentesre keverem a tej egy részével a többit felforralom.Mikor felforrt beleöntöm a pudingporos tejet és sűrűre főzöm. Egy kicsit hagyom hűlni, majd belekeverem óvatosan a kemény habbá vert tejszínt.
Ennyi és nem több, egy nagyon finom habos- vaníliás sodó lesz a végeredmény.Egyébként ez a recept is ebből a szakácskönyvemből ered.