2012. július 16., hétfő

Habkönnyű tejbegrízgaluskák vaníliamártásban

Ez egy végtelenül egyszerű és gyorsan elkészíthető desszert, esetleg egy tartalmas laktató ebéd levezetéseként bátran szervírozható.Ma a fiúkat jócskán jóllakattam. Pihegtek-pihegtek, de egy óra múlva simán be tudták lapátolni ezeket a habkönnyű grízgaluskákat a sodóval.

Hozzávalók:
1 l. tej
5 dkg búzadara
3 ek. cukor
3 tojás
5 cs. vaníliáscukor
1 ek. vaníliás pudingpor

A tej felét a darával és a három evőkanál cukorral sűrűre főzzük, majd félretesszük.A három tojást kettéválasztjuk és a kemény habbá vert fehérjét lazán hozzákeverjük a még forró grízhez.Ennyi, nem több, félretesszük hűlni, a legjobb, ha teljesen kihűl mert akkor szebb galuskákat lehet szaggatni belőle.
Ezt megtehetjük egy nagyobb tál aljára vagy desszertes tányérokba is egyaránt, kinek mi tetszik.
A tej másik feléből a tojássárgákkal a vaníliás cukrokkal pudingporral sodót készítünk, de vigyázzunk ne forraljuk túl, mert kicsapódik.Amikor már félig kihűlt szépen rákanalazzuk a galuskákra és tálalhatjuk is.
Nagyon fincsi, bátran ajánlom elkészítésre, pláne ha nincs sok időnk a konyhában pepecselni de  egy kis édességre viszont nagyon vágyunk.


2012. július 4., szerda

Tejfölös málna, avagy egy kis hűsítő ínyencség...

Ez az egyik nyári sütés nélkül készíthető gyümölcsös desszert, amit már nagyon régóta el szerettem volna készíteni.Pillanatok alatt össze lehet "dobni", nem igényel sok alapanyagot, és nem utolsósorban (bevallom nem is gondoltam volna),  nagyon finom.A tejföl és a málna remek párosítás.Pár óra alatt összeérnek az ízek és már lehet is kanalazni ebben a rekkenő hőségben ezt a tuti frissítő málnás  nyalánkságot...
Aki szeretné a cukrot helyettesítheti mézzel,gyümölcscukorral, xukorral vagy más tetszőleges édesítőszerrel.

Hozzávalók:
850 gramm 20%-os tejföl
12 dkg porcukor
1 tk. vaníliaaroma, vagy 2 zacskó vaníliás cukor
kb. 30-40dkg málna
12 db cukros tetejű babapiskóta

A tejfölt kikeverjük a porcukorral, vaníliaaromával és a málna 2/3-ad részét óvatosan beleforgatjuk. A maradékot félretesszük a tetejére.
Egy jénai aljára rakosgatjuk a piskóta felét erre jön a krém egyik fele, piskóta, majd a krém másik fele.A tetejét megszórjuk málnával és pár órára hűtőbe tesszük.
Tetszőlegesen kockára vágva, vagy kis tányérokba galuskákat szaggatva tálaljuk.