2012. október 30., kedd

Kérhetek egy lájkot??

Kedves olvasóim!

Szokatlan kéréssel fordulok hozzátok, de végül is a gasztro blogok világa is egy hatalmas közösség, ezért is bátorkodom kérésemmel előálllni: Beneveztem egyetlen csemetém a Fehérvári7 Superinfó gyermekszépségversenyére és szeretnék Tőletek egy szimpatizáló lájkocskát Marcell fiam részére, na persze csak ha tetszik a kis pasim...

Ez a fénykép van a Fehérvári7Szuperinfó Facebook oladalán
és ha erre a linkre kattintasz már tudod is lájkolni Marcellt.HA PEDIG MEG IS OSZTJÁTOK AZ KÜLÖN ÖRÖM ÉS AJÁNDÉK LENNE!!2012. november 30.-ig lehet szavazni.

KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!!

2012. október 28., vasárnap

Almás máktorta

Előrebocsátom ez nem az ország tortája, de viszont szerettem volna azt az ízvilágot elérni olyan háziasszony módra, igazi házias ízvilággal, krémesen, mákosan, ízletesen....Remélem sikerült, a fiúk nagyon szeretik, ízlik nekik, főleg a kisfiam a nagy rajongója a sütinek.Ő ezt ette volna reggelire és ebédre is...
A tésztát és az almatölteléket, és a vaníliakrémet is Gizitől kölcsönöztem, köszönet érte, csupán egy icipicit módosítottam a krém hozzávalóinak mennyiségén összetételén.A krém pont olyan lett, ahogyan elképzeltem, madártej ízű, lágy,nem nehéz a vaj ellenére, egyszóval tuti.
Mákrajongóknak nagyon ajánlom!

Hozzávalók a tésztához:(én egy gáztepsiben sütöttem, de lehet 20cm-es tortaformában is)
7 tojásfehérje
15 dkg mák(nekem nem volt már ennyi itthon, úgyhogy dióval pótoltam, nem rontott rajta, sőt....)
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
4 dkg babapiskóta morzsa
8 dkg reszelt alma
1/2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a vaníliakrémhez:
4 dl tej
5 dkg porcukor
3 ek. kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
3 tojássárgája
1 cs. vaníliapuding
10 dkg vaj

Hozzávalók az almatöltelékhez:
20 dkg reszelt alma
3 dkg vaj
5 dkg kristálycukor
1/2 citrom leve
fahéj

A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verem a kristálycukorral, majd óvatosan hozzáforgatom a többi hozzávalóval. A gáztepsit kibélelem sütőpapírral belesimítom a tésztát és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm.
Mikor megsült a papírt lehúzom róla és félreteszem hűlni.

A krémhez a pudingport a kristálycukorral, vaníliás cukrokkal, tojássárgájákkal egy kevés tejjel csomómentesre keverem.A többi tejet felforralom és ezt a keveréket folytonos kevergetés közben hozzáöntöm, sűrűre főzöm. Hideg vízbe állítva, többször megkevergetve kihűtöm.
Miután kihűlt hozzákeverem a porcukorral kihabosított vajat.

Az almatöltelékhez a vajat megolvasztom,  karamellizálom rajta a cukrot rádobom a reszelt almát, megszórom fahéjjal, majd addig párolom amíg a leve el nem  illan.Félreteszem, kihűtöm.

A kihűlt tésztát 10cm-es hasábokra, tehát 3 egyenlő részre vágom, az alsó lapot megkenem a vaníliakrém kevesebb mint a felével(mivel több kell a tetejére) rákerül a második lap erre az alamtöltelék, rá a harmadik lap majd befedjük a vaníliakrémmel.

Szegfűszeges, cukros citromhéjas vízben párolt, mákba mártott almaszeletekkel, valamint mákkal megdíszítjük, és jóízűen befaljuk.Aki elkészíti, annak nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!!