2013. január 20., vasárnap

Angry Birds torta

Kisfiam tegnapelőtt ünnepelte az 5. születésnapját.Az ünnepelt kifejezett kérése volt a csokitorta, és csakis a híres mérges madarakkal és a malacokkal lehetett dekorálnom, másról szó sem lehetett.
Mielőtt nekiláttam a tortának, egy olyan csokikrém receptet vadásztam ami nem tömény és mégis kellően csokis.Macikonyhánál rá is akadtam a megfelelő krémre, méghozzá a dobostortája krémje tetszett meg.
Több blogon is olvastam, hogy a tojás alapú csokikrém mennyire mennyei finom.Hát be kell valljam való igaz, ez így van. Valami ISTENI ez a krém!!!!Most már csakis ezt használom, a kisfiamnál tartottam egy előkóstolást, és ilyen iramban még soha nem láttam keverőtálat kinyalni, mint ahogy ő tette....

A piskóta Kiskukta  kakaós piskótája, ami tökéletes választásnak bizonyult.Nagyon jó tartása lett a tortának,szép egyenes lett a teteje.Ráadásul tojástakarékos is, mivel csupán két darab tojás kellett a 18cm-es tortaformához.

A bevonáshoz a már jól bevált Szamos marcipánt vásároltam a natúr színből 60dkg-ot,ez egy kicsit sok lett, maradt egy kevés.Valamint még a színes marcipánokból is vettem a fű, a madarak és a disznók elkészítéséhez és a torta további díszítéséhez.

Az ünnepelt teljesen odavolt érte, megérte a munka vele annyi bizonyos.Látni a kisfiam, ahogy fél óránként kiszedeti a hűtőből velem a tortát, hogy megnézhesse.
Megkockáztatom, talán jobban örült neki mint az ajándék könyveknek.


Hozzávalók:

A krémhez:
4 tojás
20dkg kristálycukor
2 ek. Holland kakaópor
10 dkg 70%-os étcsokoládé
2 csomag vaníliáscukor
rum
20dkg vaj

Az egész tojásokat habosra kevertem a cukrokkal, majd vízgőz felett habosra vertem.Akkor jó a krém, ha beledugjuk az ujjunkat egy kicsit megcsípi.Ezzel történik a krém hőkezelése.A vízgőzről levéve  belekeverjük a kakaóport és az olvasztott étcsokit és a rumot. Szoba hőmérsékletűre hűtjük, majd robotgéppel beledolgozzuk a szintén szoba hőmérsékletűre kiengedett vajat.Jól kihabosítjuk, majd hűtőbe tesszük.A torta betöltése előtt még egyszer habosítsuk fel.Egy fantasztikusan habos, könnyed, mégis jó tartású krémet kapunk.

A piskótához:(18cm-es)
2 tojás
10 dkg cukor+4 dkg a habba
155gramm liszt
20gramm holland kakópor
75ml tej
75ml olaj
1/2 cs. sütőpor

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét egy csipet sóval és pár csepp citromlével elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a 40gramm kristálycukrot és kemény habbá verjük.

A sárgáját a 100gramm cukorral olajjal tejjel kikeverjük, majd először fakanállal hozzákeverjük a sütőporral összekevert lisztet.
Majd ezután robotgéppel simára dolgozzuk a tésztát.Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Csak a tortaforma alját béleljük sütőpapírral az oldalára nem kell.A tésztát próbáljuk kifelé húzni, hogy kellőképpen tudjon kapaszkodni, így lesz szép egyenes a piskótánk teteje.

175fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.Ez nálam 1 órás sütést jelentett, de gondolom ezt sütője válogatja.
Miután kisült, rácsra borítva pár órát pihenni hagyjuk.Kihűlés után háromfelé vágjuk, és betöltjük a csokikrémmel.A tetejére is teszünk a krémből.
A  betöltött torta burkolás előtt

Én egy egész éjszakára hűtőbe tettem, de aki délelőtt betölti akár az esti órákban már burkolhatja is.4-5 óra dermedés mindenképpen kell mivel így tudjuk sikeresen a marcipánburkolatot felhelyezni.

Keményítővel megszórt munkafelületen vagy két fólia között kinyújtjuk a marcipánt a kellő méretűre.Majd tetszés szerint dekoráljuk a tortát.Elkészítjük a madarakat, disznókat, a tojásokat a bombát,a csúzlit egyszóval bármelyik szereplőt.

Végül a kis ünnepeltem a tortájával:





2013. január 2., szerda

Boldog Új Évet!!





Minden kedves olvasómnak és blogtársamnak Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok!!!!!!!!!!!!!


Ezúttal szeretnék elnézést kérni minden kedves olvasómtól aki lájkolta a blogom a Facebookon, hogy  mivel személyes okok miatt töröltem az az adatlapom, ezért ez a lehetőség a tetszésetek kinyilvánítására sajnos már nem elérhető az oldalamon.