2013. március 17., vasárnap

Kakaós csúsztatott palacsinta

A hét elején palócgulyást készítettem és ez a habkönnyű csupa csoki palacsinta volt a kísérő, desszert gyanánt.
A recept az egyik legkedvesebb  szakácskönyvemből származik.Szerzője Horváth Ilona és a könyv már majdnem a "saláta" kategóriába sorolható (1986-os kiadás), a hátlapja  rég leszakadt, de mit tegyek nagyon szeretem elég sokat is lapozom, szerintem a hazai gasztronómia egyik alaptankönyve.

A lapok közé én most porcukorral elkevert holland kakaóport töltöttem egy kis őrölt dióval keverve, de szerintem finom lehet csak cukrozott dióval, mákkal,  vaníliás tejszínnel habosra kevert gesztenyemasszával is.

Én a hozzávalók arányát egy kissé megnöveltem, (az eredeti recept 4 tojást ír, de én egy kissé keveselltem) így kaptam hét darab palacsintát, de nyolc is simán kijön ebből az adagból, csak nekem az első egy kissé vastag lett.

Hozzávalók:
6 tojás
7,5 dkg vaj
15 dkg liszt
3,75 dl tej
csipetnyi só
porcukor, kakaópor, vaníliás cukor, őrölt dió keveréke a töltéshez;

A vajat habosra kavarjuk, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet, a sót, s a tejjel lassanként elkeverjük.Végül könnyedén hozzákeverjük a tojások kemény habját.A sütése eltér a többi palacsintáétól,, mert csak az egyik oldalát sütjük meg, nem túl gyors tűznél.
Ha az egyik rózsaszínűre sült, egy kerek tálra csúsztatjuk a kisütött felével lefelé, megszórjuk a cukros-diós kakaóval, majd így folytatjuk a rétegezést.
A meleg palacsinta lapok szépen megolvasztják a tölteléket, és ezzel olyan hatást érhetünk el, mintha olvasztott csokival lennének a lapok töltve.
Miután végeztünk, gyorsan befedjük egy nagy darab alufóliával és így hagyjuk 15-20 percig.
Csokiöntettel tálaljuk, de anélkül is nagyon finom, ráadásul nagy előnye,hogy fél óra alatt készen van.



2013. március 7., csütörtök

Török rizspuding csokikrém alá bújtatva

Ezt a kis nyalánkságot még két hete készítettem a családnak.Fincsi volt hamar el is fogyott.Egy gyors közvéleménykutatást készítettem, és a fiúk inkább erre szavaztak a süti helyett.Gyorsan megvan, és nem utolsósorban nagyon eteti magát.
A török rizspuding receptjét a Nosaltyn találtam a csokikrém pedig az általam már többször készített török csokikrém (Supangle), ami valójában egy  igazán ütős csokipuding házilag elkészítve (szintén a Nosaltyról), mindenféle mesterséges színezéktől és adalékanyagtól mentesen.

A rizspuding hozzávalói:
750ml tej
5 dkg rizs
5 ek. cukor(én ezt így édesnek találtam és 3 evőkanállal tettem bele, elég is volt)
1,5 ek. kukoricakeményítő
csipet só


1/2 liter tejben a rizst puhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a cukrot  a sót és a maradék tejben elkevert keményítőt.Folyamatosan keverve addig főzzük amíg pudingszerű lesz.
4 kis tálkába osztjuk.

Török csokikrém(Supangle) hozzávalói:
1/2 liter tej
10 dkg cukor
5 dkg liszt
2 ek. holland kakaópor
5 dkg vaj
1 tábla magas kakaótartalmú étcsoki

A hideg tejjel csomómentesre elkeverjük a cukrot, a lisztet és a kakaót.Kézi habverővel folyamatosan kevergetve felforraljuk, ekkor a tüzet elzárva hozzáadjuk a vajat és a darabokra tört étcsokit, majd addig keverjük, míg beleolvadnak a krémbe.
Elosztva ráöntjük a tálkákban várakozó rizspudingra és kihűlésig próbáljuk a családtagokat elhessegetni a tányéroktól.
Én most vékonyra kinyújtott marcipánból kiszúrt csillagokkal díszítettem.Lehet tejszínhabrózsákkal, csokiforgáccsal, dióval, mogyoróval, kókusszal díszíteni a képzeletünk és az ízlésünk szabja csak a határt.