2015. április 6., hétfő

Feketeerdő torta


Nagy esemény történt kis családunkban, kedves férjem 40 éves lett, és e jeles alkalom emlékezetessé tételére megsütöttem az ünnepelt által kért feketeerdő tortát.
Egyik kedvenc előadója Kovács Ákos és az ő egyik dalszövegének részletével díszítettem stílusosan.
Maga a torta Lajos Mari receptje alapján készült, de én tejszínes csokoládékrémet is tettem a lapok közé, amely remekül harmonizált a meggykrémmel és a vaníliás tejszínkrémmel.
Mivel kedves párom éjszakára ment dolgozni(ugye milyen igazságtalanság szülinapon húzni az igát?), meg hát van egy kiskorú is a családban, aki szintén nagy sütirajongó,így a meggylikőrrel megbolondított tejszínkrémről le kellett mondania.Pedig úgy lett volna az igazi.....
Nekünk így ezzel a habkönnyű csokikrémmel sokkal jobban bejött , mindezt mi sem bizonyítja, hogy hárman két nap leforgása alatt elpusztítottuk az utolsó morzsáig.Durva nem?







Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
10 dkg liszt
8 dkg étkezési keményítő
2 ek. kakaópor
2 kk. sütőpor
3-4 ek. meleg víz
csipet só
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
1.A tojások sárgáját a cukorral vaníliás cukorral habosra keverjük.A lisztet egy másik tálban összekeverjük a keményítővel a kakaóporral, sütőporral.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a csipet sóval.

2.A habosra kevert cukros sárgájához hozzáadjuk a meleg vizet valamint beleszitáljuk a száraz hozzávalókat.Végül óvatosan hogy a habot össze ne törjük beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.

3.Egy 26cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk(az oldalára ne kerüljön, mert nem tud szépen feljönni), az oldalát vajjal vékonyan kikenjük.
Belesimítjuk a tésztát, majd sütőbe tolva kb. 30-40 perc alatt megsütjük.Tűpróbát végezzünk mindenképp.Miután megsült a formában hagyjuk kihűlni.
Hűlés után három lapba vágjuk és az alábbi krémekkel töltjük:

Csokoládékrém:
2,5 dl habtejszín
5dkg 60%-os étcsoki
1 evőkanál barnacukor
1 csomag vaníliáscukor

A tejszínt felforraljuk a cukrokkal, majd a tűzről lehúzva beletördeljük a csokit és addig keverjük amíg szépen feloldódik a forró tejszínben.Ezután teljesen kihűtjük, majd 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ezt a műveletet érdemes a torta készítésének kezdete előtt jó néhány órával megtenni.
A hűtési idő letellte után felverjük a csokoládés tejszínt.Egy habkönnyű csokimousse lesz a végeredmény.

Meggykrém:
1 nagy üveg meggybefőtt
2,5 dl meggylé
4 dkg cukor
egy kis rúd fahéj
egy darabka citromhéj
1 púpozott ek. étkezési keményítő

A meggylébe beletesszük az ízesítőket és a keményítőt majd viszonylag rövid idő alatt sűrű krémmé főzzük.A tűzről lehúzva belekeverjük a meggyszemeket amelyeket előzőleg kétfelé vágtunk.
A meggyszemekből tegyünk félre 16 darabot a díszítésre!!
Ezt a krémet is kihűtjük.

Tejszínkrém:
5dl habtejszín
6 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
5dkg Horváth Rozi zselatinpor

A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd alacsony lángon forrpontig hevítjük, vigyázzunk nem kell felforralni!
A tejszínt elkezdjük felverni a cukrokkal, majd mikor már látjuk hogy kellően megfelelő az állaga, vékony sugárban hozzáöntjük a zselatint.Egy kicsit még verjük tovább, teljesen keményre én nem vertem fel, mivel a zselatin viszonylag rövid idő alatt kifejti hatását és szépen összefogja a habunkat.

Ezután nincs más hátra, mint betölteni a lapokat és megdíszíteni  tortát.Én mindegyik krémet habzsákba töltöttem és kívülről befelé haladva köröket rajzoltam a krémekből a piskótára.Az alsó lapnál tejszínkrémmel kezdetem és úgy haladtam befelé, a második lapnál pedig csokirémmel indítottam.Így a torta felvágva impozánsabb gusztusosabb külsőt kap, ami nem utolsó szempont egy ünnepi tortánál.

A csoki- és a tejszínkrémből hagytam a burkolásra.Bekentem a tortát tejszínkrémmel, majd kisebb nagyobb csoki és vanília habrózsákkal végül meggyszemekkel, csokiforgáccsal, csokilapokkal díszítettem.

A csokiforgácshoz és lapokhoz 15dkg 60%-os étcsokit gőz fölött megolvasztottam, majd alufóliára vékonyan kenve teljesen kihűtöttem.
Ebből készítettem éles kés segítségével a forgácsokat a tetejére, az oldalára pedig egyszerűen csak széttördeltem.

Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, de a legjobbat akkor tesszük vele, ha egész éjszakára  a frigóba költözik.
Nem egy pikk-pakk összedobható torta, de megéri a fáradtságot!!


Végül, de nem utolsósorban az ünnepelt a tortájával, és  Marcival akiről nagyon nehéz olyan fotót készíteni amin éppen nem bohóckodik...
Balázs és Marcell