Hirtelen elhatározás alapján jött az ötlet, hogy ismét valami krémes sütit kéne készíteni a hétvégére, ami jól passzolna a vasárnapi menüsor végére desszertnek.
Erre a krémes lepény receptre ismét Házi cukrászat könyvemben találtam rá.A krém ízvilágban egy az egyben a hagyományos házi krémesre hajaz, könnyed, vaníliás, csak úgy eteti magát.
Az eredeti receptben szalalkáli szerepel, én ismét sütőporra cseréltem.Lehet, hogy szalalkálival jobb lett volna, mert hamarabb bepuhultak volna a lapok.Aki esetleg meg szeretné sütni, annak azt tanácsolnám maradjon az eredeti receptnél.
Hozzávalók a tésztához:
20 evőkanál liszt
2 tojás
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál zsír
2 dkg szalalkáli
kevés tej
Hozzávalók a krémhez:
3 tojás
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
8 evőkanál liszt
1,5 liter tej
3 dkg vaj
A tészta hozzávalóit annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy rétestészta keménységű legyen.Vajazott tepsi hátán 200 fokra előmelegített sütőben négy lapot sütünk belőle.8-10 perc alatt sülnek meg a lapok.
A krémhez a három tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukrokkal liszttel kevés tejben eldolgozzuk csomómentesre.A maradék tejet felforraljuk, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgás-cukros-lisztes keveréket.Sűrű krémmé főzzük, de vigyázzunk ne forraljuk túl, mert kicsapódik a tojássárgája.A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat és a tojásfehérjék kemény habját.
Még így a meleg krémmel megtöltjük a lapokat.Egy éjszaka pihentetjük, és másnap felszeleteljük.Porcukorral meghintjük.