Ma tárkonyos csirkeragulevest főztem és ez a kis szilvalekvárral töltőtt gőzgombóc volt a kísérője mákkal és vaníliasodóval.A nosalty-n találtam rá, és már másodszor készítem a családnak, mindenki nagy megelégedésére.Ha valakinek van olyan tésztafőzője, amelyhez párolóbetét is tartozik, azzal nagyon könnyű, és egyszerű az elkészítése.Beleteszünk a párolóbetétbe annyi gombócot amennyi kényelmesen elfér, rátesszük a fedőt és kb. 15 perc alatt el is készül.Kiválóan fagyasztható, amennyiben nem készítjük el teljes mennyiséget, amely 18 darabot tesz ki.
A vaníliasodó receptjét innen vettem, már nagyon régóta így készítem ez nálunk nagyon bevált, ízben totálisan a madártejre emlékeztet.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás
a kenéshez 10 dkg vaj
a töltéshez sütésálló szilvalekvár (kb. 25 dkg)
a tetejére
10 dkg őrölt mák
5 dkg porcukor
A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, és megfuttatjuk benne az élesztőt.Hozzátesszük az átszitált liszthez, amelyhez hozzáadjuk a tojást, a reszelt citromhéjat, a csipet sót.Összegyúrjuk, és 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük és mindkettőt kb 3-4cm átmérőjű hurkává sodorjuk és mindkettőt nyolc részre osztjuk.Beletöltjük a lekvárt jól összegömbölgetjük, nehogy kifolyjon a lekvár gőzőlés közben.
A tésztafőző lábosban vizet forralunk ezt megelőzően , nem kell sokat majd ha felforrt mérsékeljük a vizet épphogy csak gyöngyözzön.Lefedve, hogy a gőz ki ne szökjön kb. 15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
A kész gombócokat olvasztott vajjal kenjük meg, majd porcukros mákkal szórjuk meg és vaníliasodóval tálaljuk.
Jó étvágyat!!