2011. március 23., szerda

Serpenyőben sült kenyér

Ez az 1 kg lisztből készült 1kg 80 dkg-os kenyerem

Ismét egy Macikonyhából származó recept, amelynek végeredménye egy ropogós héjú illatos kenyér, egy nem mindennapos sütési formával elegyítve.
Bátran buzdítok mindenkit, próbálja ki legalább egyszer és majd mindig ezt akarja sütni.Szívesen megkínálnék ezzel a finom kenyérrel mindenkit így virtuálisan ha tehetném.
A sütés egy vastag falú teflon serpenyőben történt, de nem szeretnék rögtön a közepébe vágni, csak szép sorban.
Ide az eredeti receptet írom le, amely 1kg kenyérliszt felhasználásával készült, de én feleztem az adagot, és így is lett egy 90 dekagrammos kenyerem.
Én most 30 dkg kenyérliszttel és 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel sütöttem.

Hozzávalók:
1 kg kenyérliszt
14 gramm szárított élesztő
1 ek. cukor
1 ek. só
2 ek. olívaolaj
3 ek. citromlé v. borecet
5,5-6 dl langyos víz
3 ek. tejföl

Egy nagy tálba beleöntjük a kenyér hozzávalóit, majd hozzáöntünk 4 dl. langyos vizet, és elkezdjük dagasztani.
A dagasztás során még szükségeltetik víz, de a fennmaradó mennyiséget apránként adagolva dolgozzuk a tésztához.Jó 15 percen keresztül dagasztjuk, egészen addig amíg szépen elváli az edény falától és elkezd hólyagosodni.
Majd olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, szintén olajjal bekenjük a tetejét is, és letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezután átgyúrjuk, kipüföljük beleőle a levegőt, és egy laza szövésű kendővel kibélelünk egy tálat, megszórjuk darával, beletesszük az átgyúrt kenyértésztát, jól bebugyoláljuk, és még kelesztjük fél órát.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.A teflon serpenyőt (ez jelen esetben nálam egy Tefal wok volt, természetesen a nyelet lecsavaroztam) betesszük a sütőbe még üresen.
Miután megkelt a tészta azonnal áttesszük a forró serpenyőbe, tetejét megszórjuk darával, liszttel, éles késsel bevágjuk a tetejét, a sütő alját és oldalát körbespricceljük vízzel, és betoljuk a serpenyőnket.
200 fokon 15 percig, majd 180 fokon 30 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése