A minap nagyon jó áron fenséges zamatos meggyhez jutottam a piacon. A nagyobbik részéből dzsem készült a maradék ebben a fincsi házias meggyes pitében végezte.Ella nénit sajnos nincs szerencsém személyesen ismerni, de a pitéjével szoros barátságot kötöttünk, sőt még párom munkatársai is imába foglalják a nevét.Elsősorban az elkészítési mód ragadott meg, pedig jó pár tepsi pitét és lepényt megsütöttem már, de ezzel az elkészítési technikával még nem találkoztam.Aki szereti az igazi nagyi féle omlós, ízes pitéket, annak bátran ajánlom figyelmébe ezt a receptet, nem fog csalódni az biztos!
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
1/2 tasak vaníliás cukor
1 tojás
16 dkg zsír v. 20 dkg margarin
1 sütőpor
tejfel
A töltelékhez:
80 dkg meggy
3 tojássárgája
22 dkg kristálycukor
1/2 tasak vaníliás cukor
2 dkg kakaó
5 dkg darált dió
5 dkg zsemlemorzsa
3 tojásfehérje
A sütőporral, vaníliás cukorral és cukorral elegyített lisztet a zsírral elmorzsoljuk.Tojással és annyi tejfellel, amennyit felvesz összegyúrjuk.Egy nagyobb és egy kisebb(harmadrésznyi) cipóra osztjuk.
A nagyobbik cipót kinyújtjuk és tepsibe tesszük.Villával megszúrkáljuk, és vastagon megszórjuk meggyel.
A tojásfehérjét keményre verjük.A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, kakót, diót, zsemlemorzsát, majd a keményre vert tojáshabot.Rásimítjuk a gyümölcsre, és a maradék tésztából berácsozzuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.Ha kihűlt vaníliás porcukorral meghintve kockára vágva tálaljuk.
De ínycsiklandó fotót készítettél! Ella néni receptje valóban kiváló:-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi!Igen, nagyon ízlett mindenkinek.
VálaszTörlés