Bármilyen meglepő is de ez a recept nem egy süteményes könyvből származik, hanem Töltött és rakott ételek című szakácskönyvemből.Egy kicsit félszegen álltam neki, mivel a tofuval eddig csupán egyszer volt "dolgom", de annak is már ezer éve.
Most, lesz ami lesz alapon belevágtam, mivel utánaolvastam egy kicsit ennek az "eledelnek":A szójában létfontosságú fehérjék(45%), vitaminok(B- ÉS E- vitamin, folsav) ásványi anyagok(kalcium, magnézium,nátrium), nyomelemek(vas, cink, szelén réz) találhatóak.A szója esszenciális aminosavakat is tartalmaz, valamint lecitint, ami fontos sejtalkotó és serkenti az idegrendszert.Filoösztrogén tartalma fontos szerepet tölt be a nők hormonháztartásának egyensúlyban tartásában, ez főként a változókorban lévő nőknél jelentős.
A tofu,más néven szójasajt vagy szójatúró nem utolsósorban alacsony kalóriatartalmú zsírszegény eledel.
A desszertben abszolút nem csalódtunk, egy rendkívül, könnyed túrós- gyümölcsös édesség lett a végeredmény.
Sem cukrot, sem pedig lisztet nem tartalmaz, ennélfogva diétázóknak nagyon tudom ajánlani.Én azért készítettem hozzá egy vaníliamártást, nagyon fincsi volt így együtt!
Íme a recept:
Hozzávalók:
25 dkg ribizli
25 dkg tofu
2 dl magas zsírtartalmú tejföl
1/2 citrom leve és reszelt héja
3 tojás
3 ek. méz
csipetnyi só
5 dkg búzadara (én most tönköly búzadarát használtam)
kevés vaj a forma kikenéséhez
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A ribizlit egy szűrőben alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, leszemezzük.
A tofut feldaraboljuk, és összeturmixoljuk a tejföllel, és a citromlével.A tojásokat kettéválasztjuk, a tojások sárgáját, a mézet a búzadarát és a reszelt citromhéjat a tofukrémhez keverjük.
A tojások fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a tofukrémbe keverjük.
Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, belesimítjuk a krémet és rászórjuk a ribizliszemeket.
Kb. 40 perc alatt készre sütjük.
A legfinomabb langyosan tálalva, de hidegen is megjárja!
Annak, aki vaníliamártással szeretné tálalni íme a recept:
1/2 cs.vaníliapuding
1/4 liter tej
1 ek. cukor
2 dl habtejszín
1/2 cs. bourbon vaníliás cukor
A pudingport és a kétféle cukrot csomómentesre keverem a tej egy részével a többit felforralom.Mikor felforrt beleöntöm a pudingporos tejet és sűrűre főzöm. Egy kicsit hagyom hűlni, majd belekeverem óvatosan a kemény habbá vert tejszínt.
Ennyi és nem több, egy nagyon finom habos- vaníliás sodó lesz a végeredmény.Egyébként ez a recept is ebből a szakácskönyvemből ered.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése