2012. március 11., vasárnap

Óriás almás lepény

Ismét egy almás süti, amelyet most készítettem először Almás sütemények című Dr Oetker sütis könyvemből.Szerdán vettünk a piacon  almát, ami nagy csalódás lett számunkra.Így arra a döntésre jutottam, mindenképpen valami desszertféle születik belőle a hétvégén.  A sütiről annyit , hogy egyszerűen mennyei ízkavalkád ,felül roppanós a morzsolt tésztától és mandulától, alatta a krémes almatöltelék , és legvégül a süti alapja egy omlós linzertészta.Az eredeti receptben rumban áztatott mazsola is szerepelt, de én most kihagytam. Azért a teljes receptet írom le, hátha valaki mazsolásan szeretné készíteni.
Mindenképpen ajánlom kipróbálásra, nekünk nagyon bejött!

Hozzávalók:
20 dkg mazsola (én kihagytam)
5 ek. rum
2 kg savanykás alma
10 dkg cukor
1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
3-4 ek. citromlé
1 csapott tk. fahéj


A gyúrt tésztához:
25 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
6 dkg porcukor
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
1 tojás
15 dkg vaj v. margarin

1 púpozott ek. zsemlemorzsa
1 púpozott ek.  őrölt mandula (én diót használtam)

A morzsolt tésztához:
15 dkg liszt
7 dkg nádcukor
kevés őrölt fahéj
10 dkg vaj v. margarin
5 dkg hámozott, szeletelt mandula


 A mazsolát rumba áztatjuk, lehetőleg egész éjszakán át.
Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, vékonyan felszeleteljük és a cukorral, vaníliás cukorral, citromlével és fahéjjal együtt keverés közben kissé átpároljuk.
A rumos mazsolát belekeverjük és hűlni hagyjuk.

A tésztához a lisztet a sütőporral elvegyítjük, keverőtálba szitáljuk.A cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat , sót, tojást és a vajat/margarint hozzáadjuk és összegyúrjuk.

A tésztát kikent 38x28 cm-es sütőlemezre kinyújtjuk.A zsemlemorzsát és a mandulát/diót elvegyítjük és a tésztára szórjuk, majd a párolt almát a tetején elosztjuk.

A morzsolt tésztához a hozzávalókat összemorzsoljuk, és az almára szórjuk.A mandulát is ráhintjük, majd a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 45 perc alatt készre sütjük.


5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, finom lehet ezzel a töltelékkel. Én is úgy szeretem, ha jó sok töltelék van benne, ebben pedig úgy látom, van! :)

    VálaszTörlés
  2. Már ránézésre is kívánatos, hát még mikor elolvastam a receptet! A mazsolát én is kihagynám, bár én szeretem, de a gyerekek inkább kipiszkálják a sütiből.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm lányok az elismerő szavakat!

    VálaszTörlés
  4. Annyira szeretem a morzsákat a süti tetején!!! Ha ajánlod, akkor viszem! :D

    VálaszTörlés