2015. május 26., kedd

Lusta asszony rétese avagy Bólyi túrós



A hétvégén sütöttem meg ezt a mennyi finomságot Maci konyhájából vasárnapi desszertként.
Balázs egyik kedvenc sütije, most elsősorban neki akartam kedveskedni.Folyamatos harcban állunk a kilókkal, de egy kis "bűnözésre" azért mindig sikerül elcsábítanom.
Ez a kis sütike egy 32x20cm-es tepsiben sült és másnapra már csak a hűlt helye volt.Nagyszerűen összedobható az ebéd elkészítése közben és amire a család megéhezik egy kis szénhidrátra, már fogyasztható is. Langyosan a legfinomabb szerintem.A meggyel felturbózva pedig egy igazi ízorgia... túró, citrom, vanília hmmm.......
Tegnap megkérdeztem Balázst mikor süthetem meg ismét, a válasz:akár már holnap is!

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
5 dkg búzadara
1 tasak sütőpor
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
50 dkg túró
2 evőkanál vaníliás cukor
3 tojás
3 dl tej
Egy jó nagy bögrényi fagyasztott v. befőtt meggy (én befőttet használtam)




A tepsi alját alaposan kivajazom.Előmelegítem a sütőt 175 fokra.
A lisztet összekeverem a sütőporral, cukorral és a búzadarával.A keverék felét egyenletesen a tepsibe szórom.

A túrót jól eldolgozom a citromhéjjal és a vaníliás cukor felével, és egyenletesen elszórom a lisztes keveréken.

Ezután a meggyet kissé belenyomva a túróba szépen egyenlően elosztom.

A lisztes keverék felét ráhintem, majd összekeverem a tojásokat a tejjel és a vaníliás cukorral és egyenletesen rácsurgatom a tepsiben levő hozzávalókra.Egy villával kicsit rásegítek, hogy mindenhova jusson a tojásos-tejes keverékből.

A vajat rávagdosom ( reszelni is lehet) a tetejére, igazságosan elosztva.

Ezután már csak egy dolgunk van, a sütőbe tenni, és türelmesen várni az elkészültét.Akkor jó amikor szép piros a teteje.Nekem hagyományos sütőben 50 perc volt a sütési idő.




4 megjegyzés:

  1. Hű ez nagyon jól hangzik ha haza megyek megsütöm! És még jól is nézz ki hmmm... már most is megenném!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sütnék is neked nagyon szívesen!!Frissen a legfinomabb!

      Törlés
  2. Nagyon finom tud lenni, meglepően finom! Már én is sütöttem, pedig az elkészítés módját látva tartottam tőle. Pedig nem kell ám!
    Jó, hogy visszatértél! Pedig nem lehet könnyű annyi idő után rávenned magad... A lényeg, hogy újra hozod a finomságokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gerdi! Nálunk is nagyon ízlett a családnak!Köszönöm kedves szavaid, igen tényleg nem volt egyszerű annyi idő kihagyása után megint írni.Én is látogatlak, nézegetem a finom receptjeid!

      Törlés