2012. november 14., szerda

Krémes bögrés almás-mákos

A minap a noSalty-n akadtam rá erre a fantasztikus receptre.A kommentelők eszméletlen módon dícsérték, hát gondoltam kipróbálom én is, mivel a kisfiam nagy mákrajongó.Mondanom sem kell, óriási sikerem lett vele, anyukám is megkínáltam belőle és elkérte a receptet.Ez nála nagyon nagy szó!!!
Egyszerűen gyorsan elkészíthető, aki nincs oda a mákért dióval is sütheti, az eredeti receptben is dióval van kipótolva.Másnap is puha szaftos a tésztája, úgyhogy bátran ajánlom kipróbálásra!
Nálunk ez a süti egy nap alatt elfogyott és hárman ettük, nagyobb létszámú és étvágyú családnak a dupla adag sütését ajánlom.

Hozzávalók a tésztához: (a bögre 2,5 dl űrtartalmú)
1 bögre mák/dió darálva
1 bögre liszt
1 bögre cukor
csipet só 
1 cs. sütőpor
1 dl tej
1 dl étolaj
3 db tojás
1 db alma

A krémhez:
4 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
15 dkg lágy Rama vagy vaj
10 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja

A tejet a pudingporral megfőzzük, majd félretesszük kihűtjük.A margarint/vajat habosra keverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd a kihűlt krémhez keverjük.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a mákot/diót és a cukrot.Egy másik tálban a tojássárgájákat az olajat a tejet és a reszelt almát összekeverjük..Majd ezután a száraz hozzávalókat hozzákeverjük ehhez a masszához.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagy mozdulatokkal hozzákeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe(nálam 20x30cm) simítjuk a masszát és 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük.Azért végezzünk tűpróbát.Nagyon szép egyenes, akár tortaalapnak is használható piskótát kapunk.

Ha kihűlt kettévágjuk és megtöltjük a krém 2/3-ával és a maradék krémet a tetejére simítjuk.Megszórjuk darált dióval vagy mákkal.


6 megjegyzés:

  1. Hú,ma én is hasonlót készítettem,aminek a Pöttyöske nevet adtam.Fantasztikus az alma-mák páros,ráadásul az alma miatt rendkívül jó állagú,szaftos a tészta.Elhiszem,hogy ízlett,mert mi is majdnem rögtön felfaltuk amint megsült:)

    VálaszTörlés
  2. Akkor Ti is fincsit ettetek...Ha felteszed a receptjét megnézem nálad, érdekelne.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! Én a diós változatot részesíteném előnyben, no meg a dupla adagot:-)

    VálaszTörlés
  4. Kívánok nektek boldog, békés karácsonyt!

    VálaszTörlés