2011. szeptember 17., szombat

Palacsintapite

A minap arra gondoltam sütök egy kis palacsintát akár rakottan, vagy simán lekvárosat, túrósat, kakaósat.Aztán eszembe jutott, nagyon régen készítettem palacsintapitét, amely nálam a gyermekkorom fiatalságom egyik kedves ízélménye.
Az anyukámtól kapott 1986-os kiadású Palacsinták könyvéből származik a recept.Összesen 222 darab sós, édes, rakott, töltött, rántott palacsinta recept található benne, nem is beszélve a bécsi császármorzsáról!Ősidők óta így készítem, bevált, finom, egyszóval nálunk ez a tuti nyerő.Rengeteg lekvárunk van ilyen, olyan, amolyan azokkal tálalva tökéletes választás.

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
6 dl tej
4 tojás
2 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
2 dkg vaj/margarin
baracklekvár,porcukor, esetleg kajszibefőtt a díszítéshez



A lisztet a tejjel, tojással, cukorral, vaníliás cukorral és sóval simára keverjük.Ha a palacsintatészta túl sűrű lenne, kevés hideg tejjel higítjuk.Ellenkező esetben lisztet szórunk bele.A kész tésztát 10-15 percig pihentetjük, majd átkeverjük.Vajjal vagy margarinnal kikent tepsibe öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben hólyagosra, tetejét enyhén barnáspirosra sütjük.(Ez nálam kb. 40 perc volt, de sütője válogatja)
Tálaláskor kockára vágjuk, meghintjük porcukorral és baracklekvárral vagy kajszibefőttel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése