2011. augusztus 30., kedd

Baconos-burgonyás pogácsa

A szélmalmok

A fenti pogácsa elkészítésének ötlete múlt szombaton este pattant ki a fejemből.Másnap grillezésre voltunk hivatalosak Jásdra ahol is nagyon jól éreztük magunkat, gyönyörködtünk a meseszép tájban és szélmalmokat néztünk, meg rengeteg csigaházat gyűjtöttünk! Nem szerettünk volna üres kézzel beállítani, viszont azt is szem előtt kellett tartanom, hogy az egyik házigazdánknak óvakodnia kell a cukros ételek fogyasztásától.
Először úgy volt, hogy sütök egy sima burgonyás pogit, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve, (mivel találtam a hűtőben egy kb. 8-10 dkg kockázott bacont) úgy döntöttem baconnel fogom egy kicsit felturbózni.Sőt, hogy még autentikusabb legyen, sertészsírt használtam margarin helyett.Hát mit mondjak....A sikerem nem maradt el,  mindenki csak úgy tömte, falta a még langyos pogikat magába.

Hozzávalók:
60dkg liszt
2 közepes burgonya
2 dkg élesztő
25 dkg margarin v. 20dkg sertészsír
2 tk. só
2dl tejföl
kb. 1 dl tej
kevés cukor
8-10 dkg bacon kockára vágva
tojás a kenéshez




Elkészítés:
A burgonyákat megfőzzük, majd öszetörjük és kihűtjük.A bacont erős tűzőn megpirítjuk, majd kihűtjük.A kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.

Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a zsírt, tejfölt, sót,az összetört burgonyát,a bacont, a felfuttatott élesztőt és rugalmas tésztát gyúrunk.
Kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk 20 percig kelesztjük, és ezt még kétszer megismételjük.
Ezután éles késsel beirdaljuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, felvert tojással bekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

3 megjegyzés:

  1. Nem csodálom, hogy nem maradt el a siker! Én is valami hasonlót forgatok a fejemben, csak sonkával készíteném.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Gerdi!Sonkával is biztosan nagyon fincsi lesz!Jó sütögetést!

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki :)

    Nézz be hozzám, vár rád egy díj :)

    VálaszTörlés