2011. október 10., hétfő

Omlós almás rácsos (majdnem normandiai almás pite)

Azért csak majdnem normandiai pite, mert annak a tésztájába 2 db tojássárgája kell, és kevesebb víz, és az nem rácsos, hanem a tésztára van a töltelék halmozva, almagerezdekkel kirakva és úgy megsütve.A recept az egyik Stahl magazinból származik ahol is egy részletes mindenre kiterjedő cikkben foglalkozik Judit az omlós alaptésztából kiindulva némi rafinériával, változtatással milyen sokféle pite, lepény és még számos ezekkel szoros rokonságban álló süti készíthető.
Én az omlós alaptészta receptje alapján a normandiai almáspite töltelékével készítettem egy olyan eljárási módot alkalmazva, amely nem engedi, hogy a gazdag töltelék eláztassa a tésztát.24 cm átmérőjű piteformában sült, és hamar el is fogyott.Langyosan magában is fincsi, de tejszínhabbal vagy vaníliafagyival is találó!



Omlós alaptészta hozzávalói:
20 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3-4 ek. hideg víz

A lisztet a cukrot és a sót egy nagy tálban összekeverjük, ezután a vajat felkockázva hozzáadjuk..A vajas-lisztes morzsát a tojássárgáját és a hideg vizet gyorsan hozzádolgozzuk kézzel.Ha  túl puha pici lisztet adunk hozzá, ha túl kemény, kevés vizet.
A tésztát bucira formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.

Az almatöltelékhez:
1 kg alma
1 citrom
5 dkg vaj
1 vaníliarúd
5-10 dkg cukor
2 ek. almapálinka(Calvados)

Az almát meghámozzuk, lereszeljük.A citrom héját megreszeljük.A vajat megolvasztjuk hozzáadjuk a citromhéjat és az almát, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, 1 dl vizet és az alma édességétől függően 5-10 dkg cukrot.Lefedve, de néha megkeverve mérsékel lángon puhára pároljuk, aztán nagy lángon fedő nélkül kb. 3 percig tovább főzzük, hogy szinte teljesen elfője a levét.Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az almapálinkát, és hagyjuk kihűlni.



A sütőt előmelegítjük 200 fokra.A tészta 3/4-ét kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát.A formába fektetett tésztát megszúrkáljuk néhány helyen villával, majd sütőpapírt terítünk rá.
A sütőpapírra nyers rizst vagy babot öntünk nehezékül, hogy odasimuljon a tésztához.
A tésztát a sütőben 10 percig papírostul sütjük, aztán 3-4 percig nélküle, míg halványsárga nem lesz.Közben villával enyhén felverünk egy tojásfehérjét.
A tésztát azon nyomban, amíg még forró, vékonyan bekenjük a tojásfehérjével.A fehérjeréteg mint egy szigetelés szinte azonnal rásül, és nem engedi, hogy a tészta elázzon a tölteléktől.
Ezután a tészta 1/3-ából rácsokat készítünk a tetejére és tojásfehérjével megkenve még kb. 25 percre visszatoljuk a sütőbe.

1 megjegyzés: