2012. március 1., csütörtök

Tarte Tatin (fordított almatorta)

A recept az egyik Stahl magazinból származik, ott sütőtökkel szerepel,ezért ötvöztem Nigella Lawson tatinjával.Tarte tatint a legjobb lepénysütő formában sütni, tehát ami egyben van, mivel a kapcsos tortasütőformában kicsit körülményes a gyümölcsből kifolyó nedű miatt.Viszont szerintem megoldható ez a probléma is, ha szorosan alufóliába csomagoljuk a formát, és úgy állunk neki a sütkérezésnek.
A világ minden kincséért sem szeretném fényezni ezt a sütit, most megint olyan furán jönne ki, mert jó néhány ezt megelőző sütireceptemet is dícsértem, de ide a blogra tényleg a bevált és nagyon jó "reciket" teszem fel.Na szóval egy szónak is száz a vége, ebből a fordított almás lepényből én egy szeletet tudtam enni, a többit kedves férjem szépen egymás után belapátolta, azzal a megjegyzéssel, "hú ez nagyon fincsi, légyszi a születésnapomra is ilyet süss!."
Egyébként egy 23 cm átmérőjű Zepter lepénysütő formában készült.

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
5 dkg cukor
csipet só
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3-4 ek. hideg víz

75 dkg alma (ez már a nettó súly, tehát ez a hámozás és vagdosás utáni mennyiség és,mindenképpen kevésbé lédús formáját megtartó almafajtát válasszunk)
10 dkg vaj
20 dkg cukor(én nádcukrot használtam)
1 vaníliarúd (elhagyható)
ízlés szerint fahéj

Először összeállítottam a tésztát, és fóliába csomagolva hűtőbe tettem legalább fél órára.

Az almákat meghámoztam kimagoztam, negyedeltem.A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
A vajat tegyük a lepénysütő formába, tegyük be addig a sütőbe, amíg megolvad. Ezután keverjük el benne a cukrot,fahéjat és tegyük vissza.Amikor habzani kezd, tegyük bele az almát, de úgy hogy a szeleteket körben rendezzük el.Magas hőmérsékleten addig süssük, amíg a vajas cukors szirup csodálatos karamellszínűvé változik és a gyümölcs megpuhul.Ez nálam több mint egy órát percet vett igénybe.Ha esetleg kicsit elkezdene az alma pirulni,tegyünk alufóliát a tetejére, nekem nem kellett.

Vegyük ki a sütőből és hagyjuk állni, a legjobb kihűteni.
A tésztát nyújtsuk ki kör alakúra egy kis ráhagyással a szélén, és terítsük be az almát. A tészta széleit tunkoljuk dugdossuk az alma alá, valahogy úgy, mint amikor a lepedőt igazgatjuk.
Ezután süssük 20-30 percen keresztül egészen addig míg a tészta aranybarnává válik és a karamell-szirup bugyborékolni kezd.

Vegyük ki a sütőből, helyezzünk egy nagy tálcát vagy tányért a formára és óvatosan fordítsuk meg az egészet.
Utána pedig győzzük kivárni, amíg hűl egy kicsit, és lehet fogyasztani ezt a gyümölcskoronával díszített karamellizált tarte tatint.
Vaníliafagyival vagy tejszínhabbal lehet megkoronázni, de ezek nélkül is nagyon finom.



3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, csak egy picit fel kell "turbóznom" a 25 cm-es formámra, mert nem akarok hajszálvékony pitét belőle... :)

    VálaszTörlés
  2. Igen igazad van mindenképpen növelni kell a tésztamennyiséget, ha nagyobb a formád.Jó sütögetést!!

    VálaszTörlés
  3. Nézz be hozzám légyszíves, meglepnélek egy díjjal! :)

    VálaszTörlés