2013. március 17., vasárnap

Kakaós csúsztatott palacsinta

A hét elején palócgulyást készítettem és ez a habkönnyű csupa csoki palacsinta volt a kísérő, desszert gyanánt.
A recept az egyik legkedvesebb  szakácskönyvemből származik.Szerzője Horváth Ilona és a könyv már majdnem a "saláta" kategóriába sorolható (1986-os kiadás), a hátlapja  rég leszakadt, de mit tegyek nagyon szeretem elég sokat is lapozom, szerintem a hazai gasztronómia egyik alaptankönyve.

A lapok közé én most porcukorral elkevert holland kakaóport töltöttem egy kis őrölt dióval keverve, de szerintem finom lehet csak cukrozott dióval, mákkal,  vaníliás tejszínnel habosra kevert gesztenyemasszával is.

Én a hozzávalók arányát egy kissé megnöveltem, (az eredeti recept 4 tojást ír, de én egy kissé keveselltem) így kaptam hét darab palacsintát, de nyolc is simán kijön ebből az adagból, csak nekem az első egy kissé vastag lett.

Hozzávalók:
6 tojás
7,5 dkg vaj
15 dkg liszt
3,75 dl tej
csipetnyi só
porcukor, kakaópor, vaníliás cukor, őrölt dió keveréke a töltéshez;

A vajat habosra kavarjuk, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet, a sót, s a tejjel lassanként elkeverjük.Végül könnyedén hozzákeverjük a tojások kemény habját.A sütése eltér a többi palacsintáétól,, mert csak az egyik oldalát sütjük meg, nem túl gyors tűznél.
Ha az egyik rózsaszínűre sült, egy kerek tálra csúsztatjuk a kisütött felével lefelé, megszórjuk a cukros-diós kakaóval, majd így folytatjuk a rétegezést.
A meleg palacsinta lapok szépen megolvasztják a tölteléket, és ezzel olyan hatást érhetünk el, mintha olvasztott csokival lennének a lapok töltve.
Miután végeztünk, gyorsan befedjük egy nagy darab alufóliával és így hagyjuk 15-20 percig.
Csokiöntettel tálaljuk, de anélkül is nagyon finom, ráadásul nagy előnye,hogy fél óra alatt készen van.



2 megjegyzés:

  1. Hogy palacsintát kell sütni, annyira nem tetszik, de hogy fél óra alatt kész, annál inkább:-)
    Igencsak jól néz ki a szelet, s a család is díjazná, ha elkészíteném. Még soha nem sütöttem csúsztatott palacsintát, rendeset is nagyon ritkán. De egyszer nekigyürkőzök!

    VálaszTörlés
  2. Ha legközelebb megyek ilyet kérek fogyókúrás változatban!! :)
    Kellemes húsvéti ünnepeket és millió puszit küldök!!!!!!!!

    VálaszTörlés