2015. május 21., csütörtök

A túró jegyében túrós pite és fanta szelet




Ezeket a sütiket még húsvétkor készítettem, és gondoltam a túró témakörében felteszem egyszerre mindkettő receptjét.A túrós pitét már sokszor elkészítettem Szilvásgombóc konyhájából, viszont ezt a Fanta szeletet Andi konyhájából kölcsönözve a receptet,bármilyen hihetetlen most sütöttem először.

Nagyon-nagyon finom mindegyik bátran ajánlom elkészítésre, ha valaki finom túrós desszertre vágyik.Aki szereti az omlós tésztájú pitét enyhén citromos habkönnyű túrótöltelékkel annak telitalálatú választás  lesz .A fanta szelet szintén kellemesen citromos-túrós töltelékkel bír, amely remekül harmonizál a kakaós piskótával és a narancsos réteggel a tetején.Egyébként nálunk a csokis sütik után a túró az abszolút favorit.


A túrós pite receptje:

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 tojássárgája
1-2 ek. tejföl
1 csomag sütőpor


A töltelékhez:

1 kg tehéntúró
3+1 db tojás
15 dkg cukor
1-2 ek. tejföl
2 dl tej
1 db kezeletlen citrom héja
1 teáskanál  vaníliakivonat
1 ek. kukoricakeményítő
2 csapott ek. búzadara
csipet só


Elkészítjük először a tölteléket, mivel a tésztát nem kell pihentetni.A keményítőt a cukor háromnegyedével, a 3 tojássárgájával, vaníliakivonattal és a tejjel csomómentesre kikeverem, majd takaréklángon sűrűre főzöm és tűzről lehúzva kihűtöm.
A túrót egy tálban összekeverjük a reszelt citromhéjjal a maradék cukorral, búzadarával, tejföllel, csipet sóval összekeverjük, beletesszük a kihűlt pudingot, végül a kemény  habbá vert tojásfehérjéket.A töltelék elkészült..

A tésztához valókat összegyúrjuk, elfelezzük és a tészta egyik felét kinyújtva egy 25x35cm-es tepsibe fektetjük.Erre simítjuk a tölteléket, rá a tészta másik kinyújtott fele.Egy tojást felverünk és bekenjük a tésztát, megszurkáljuk majd  190 fokra előmelegített sütőbe tesszük.Kb.40 perc alatt készre sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.


A fanta szelet receptje:



4evőkanál lisztet  1 csomag sütőporral és 2 evőkanál kakaóporral elkeverünk.
6 tojássárgáját 6 evőkanál porcukorral jól kikeverünk majd hozzáadunk 1dl olajat.
6 tojásfehérjét kemény habbá verünk.

Miután fehéredésig kikevertük a tojássárgájákat a cukorral, hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjéket, végül a kakaóporos-sütőporos lisztet.
20x30cm-es zsírpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 180 fokon megsütjük, majd kihűtjük.

A krémhez én vajat használtam margarin helyett ebből 20 dkg kell, amelyet habosra kevertem 25 dkg porcukorral.Hozzáadtam az  50dkg krémesre áttört túrót a egy kezeletlen citrom héját reszeltem bele.

A Fantás krémhez 7dl Fantát sűrűre főztem 2 csomag vaníliás pudingporral és 2 evőkanál cukorral.

Ezek után már csak az összeállítás van hátra:a kihűlt piskótára kenjük a túrókrémet.Én egy óra hosszára ezután beraktam a hűtőbe , és csak ezután álltam neki a fanta krém elkészítésének.Így biztos a siker és nem folyik el a meleg krém alatt a vajas túrókrém.


1 megjegyzés:

  1. Szia! Én is imádom a fanta szeletet sokszor csináltam otthon a gyerekek is imádják!!
    Puszi

    VálaszTörlés