2011. július 27., szerda

Túrófánk (élesztős)

Az az igazság, csemetém nagyon szereti a Lipóti pékségben kapható túrófánkot, ami a hagyományostól eltérően élesztős tésztával készül, ezért sokkal könnyebb, levegősebb a tésztája.Megmondom őszintén mi a szódabikarbónával készült változatát nem is szeretjük.Túlságosan nehéz, tömött, egyszóval egyáltalán nem jön be.
Szerintem hellyel- közzel azért sikerült reprodukálnom a "nagy kedvencet", már csak azért is gondolom így, mert egy nem éppen kicsinek mondható "puffancsot" a házi készítésű eperszószommal rövid idő alatt eltüntette a tányérról Marcell.
Kár, hogy nem készítettem fotót róla....

Hozzávalók:
25 dkg túró (lehet ricotta is)
25 dkg liszt
2 tojás
1,5 dkg élesztő
1/2 dl tej
1ek. cukor+1 kk.a kovászhoz
5 dkg olvasztott margarin
1 citrom reszelt héja

Az élesztőt a langyos tejben a kávéskanál cukorral felfuttatjuk.Eközben egy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük az összetört túrót,cukrot, olvasztott margarint, a tojássárgákat, reszelt citromhéjat.
Majd hozzáöntjük a kovászt, végül beledolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
Ne ijedjünk meg, a szokásosnál lágyabb tésztát kapunk.Letakarva szobahőmérsékleten 40 percig kelesztjük.
Felforrósított bő olajban kisütjük a puffancsokat, elsőször lefedve, hiszen még így is kel a fánkunk a meleg hatására.
Megfordítjuk, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalát is.
Aki szeretné, hagyományos fánkformára is kiszaggathatja a tésztát, mondjuk akkor szerintem egy kis liszt mindenképpen kell hozzá.Nálunk a puffancs forma dominált inkább, azért így készítettem el.
Mindenféle lekvárral finom lehet, de vaníliasodóval is fenséges párosítás.
Aki kalóriaszegényebben szeretné sütni, az kipróbálhatja a bagel elkészítési módjával.Tehát szódabikarbónás vízben előfőzni, majd előmelegített sütőben megsütni mindkét oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése