2011. július 24., vasárnap

Bombolini(toszkán burgonyás fánk)

A recept a Stahl magazin egyik számából való,a tésztája igazából a mi szilvásgombócunkéra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy ez élesztővel van lazítva és bő olajban kisütve.A múlt hetet anyukámnál töltöttük Enyingen, és ott készítettem el.
Mindenkinek nagyon ízlett, anyukám szomszédainak is vittünk kóstolót és elkérték a receptet, ebből sejtem, hogy nem lehetett rossz.
Stahl Nutellát ajánl hozzá, de anélkül is nagyon fini akár sárgabaracklekvárba mártogatva is lehet fogyasztani.

Hozzávalók:
30 dkg főtt krumpli
1/2 dl langyos víz
2 1/2 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
kb. 35 dkg liszt
1 nagy csipet só
4 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
a nyújtáshoz kevés liszt, a sütéshez bőven olaj, a tálaláshoz porcukor;

A főtt krumplit krumplinyomóval pépesre törjük.A langyos vízhez hozzákeverünk 1/2 kávéskanálnyit a cukorból, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük habosodni.
Egy nagy tálban jól elvegyítjük a lisztben a sót.Hozzáadjuk a pépes krumplit, a puha vajat,a felhabosodott élesztőt, majd kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Ha túl puha, adunk még hozzá pár dkg lisztet.
Ezután a tetejére folpackot simítunk, hogy ne száradjon ki és szobahőmérsékleten 2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett nyújtófával 1 cm vékonyra nyújtjuk.
Lisztbe mártogatott 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, aztán mindegyik darabnak a közepét kiszedjük lisztbe mártott 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
A "hulladék" tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk ugyanúgy.

A fánkokat lisztezett tálcára rakjuk egymástól 4 cm távolságra, tetejükre hintünk kevés lisztet, majd szobahőmérsékleten újra megkelesztjük.

A sütéshez 5 cm-es rétegben olajat forrósítunk 175 fokra.Oldalanként 1-1 perc alatt megsütjük benne a fánkokat.Papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, porcukorral meghintve(én kristálycukorba forgattam, de legközelebb inkább a porcukrot választom) tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. De mókás-játékos neve van ennek a sütinek! Hasonló a mi krumplis fánkunkhoz. Egyszer ezt is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is nagyon mókás az elnevezése, többek között ezért nyerte el a tetszésem, egy próbát megér alapon.A kisfiamnak nagyon bejött, bátran ajánlom neked is!

    VálaszTörlés