2011. július 3., vasárnap

Málnás-ribiszkés joghurttorta



Ennek a tortának a receptjét a Tina magazin 100 válogatott recept 2005. évi különszámában találtam.Anyukámtól kaptunk rengeteg málnát és ribizlit, az egyik felét megettük magában, a másik fele pedig ebben a tortában végezte.Nem a szokványos módon szerettem volna elkészíteni a nálunk nagy kedvencnek számító és blogomon már meglévő joghurttortát.
A tésztáján kívül hozzáadott cukrot nem tartalmaz, üdítően könnyed most már így fogom készíteni ezentúl is,más  gyümölcsökkel is kipróbálva.
Az alapja egy vaníliás piskóta, amit szintén most készítettem így először.Értelemszerűen ha más gyümölcsökkel készítjük akkor ahhoz passzoló lekvárt válasszunk a  krém készítésénél. 
Az eredeti recept szerint cseresznyével készült.

Hozzávalók a piskótához:
2 tojás
7 dkg cukor
csipetnyi só
1 vaníliás cukor
5 dkg liszt
2,5 dkg keményítő
1/2 tk sütőpor

A szétválasztott tojások fehérjéjét 2 ek vízzel kemény habbá verjük.Közben apránként beleszórunk 5 dkg cukrot, majd hozzáadjuk a sót és a vaníliáscukrot.
Majd hozzáadjuk a 2 dkg cukorral habosra kevert tojássárgáját, végül belegorgatjuk a keményítővel és sütőporral elegyített lisztet.
A masszát az alján sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába töltjük, és a tetejét elsimítjuk.Előmelegített sütőben 200 fokon 16-20 percig sütjük.
Rácsra borítva hűlni hagyjuk.

A krém hozzávalói:
7,5 dl eper joghurt(lehet málna, szamóca is)
4 dl Hulala v. Habmester
20 dkg ribizlilekvár
12 db babapiskóta
1 ek. zselatin
40 dkg málna ribizli vegyesen
1 zacskó piros DrOetker expressz tortazselé
a tetejére kb. 20-30 dkg málna ribizli vegyesen 

Elkészítése:
A zselatint kevés vízben feloldjuk és kis lángon elkezdjük melegíteni forrpontig, majd tűzről lehúzva kicsit hűlni hagyjuk.
Ezután a  tejszínből 3 decilitert kemény habbá verünk, majd a joghurthoz keverjük és belecsorgatjuk vékony sugárban a zselatint is.Ha nem növényi tejszínnel készítjük akkor a zselatin mennyiségét meg kell emelni 21 grammra.
A ribizlilekvárt felforrósítjuk, és belekeverjük a gyümölcsöket. 

A tésztát a tortaformába tesszük, rákenjük a joghurtkrém egyik felét  majd rákenjük a lekvárral elegyített gyümiket, rárakjuk a babapiskótákat, majd a krém másik felét is rákenjük.
Betesszük a hűtőbe egy-két órára.

Miután szépen megdermedt a tortánk kirakjuk a tetejét gyümölcsökkel én most jelen esetben szintén málnát és ribizlit használtam.
Ezután előírás szerint elkészítjük a tortazselét, és rácsorgatjuk a gyümölcsökre.

Betesszük a hűtőbe egy egész éjszakára. Másnap a maradék tejszínnel díszítjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése