2011. július 30., szombat

Epres teasütemény

Ez a sütirecept  a Nők Lapja Konyha márciusi számából való, azzal a különbséggel, hogy ott erdei gyümölcsös teasütemény néven szerepel.Mivel nekem házi készítésű eperlekvárom volt itthon, ezzel készítettem el.Bármilyen piros lekvárral nagyon finom, nálunk az epres változat kiváltképp bejött Marci fiamnál, aki sorra küldi be a kis sütikockákat egymás után a pofijába.Ja, és azt el kell áruljam, a kisfiam hathatós segítsége mellett jött létre!
Gyakorlatilag egy vajas piskóta az alap, nagy macerát nem igényel az elkészítése, viszont látványos mivolta miatt vendégváró desszertként is ki lehet próbálni.

Hozzávalók 20-25 kis kockához:
6 tojás
14 dkg liszt
10 dkg porcukor
6 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
1/2 cs. sütőpor
Az összetöltéshez:
20-25 dkg eperlekvár, vagy erdeigyümölcs, de bármilyen piros lekvár jó
10dkg étcsoki
1 ek. olaj

A tésztához a porcukor felét kihabosítjuk a vajjal és a tojások sárgájával, hozzáadjuk a vaníliáscukrot és a citrom héját is.A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük, majd óvatosan a vajas részhez forgatjuk.A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a tésztába szitálva óvatosan beleforgatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe(kb.30x30cm) vékony piskótalapot kenünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, eltávolítjuk róla a papírt, majd 3 egyenlő csíkra vágjuk.A csíkokat lekvárral rétegezzük egymásra.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.A máz tetejét csokoládéforgáccsal vagy szeletelt mandulával díszíthetjük.Dermedés után hideg vízbe mártott késsel kis méretű kockákra vágjuk.

3 megjegyzés: