2011. október 23., vasárnap

Langalló tejföllel, lilahagymával és szalonnával

El kell, hogy mondjam van egy kis csalás a címet illetően, mert a lilahagyma nálunk kimaradt, mivel a kisfiam nem eszi meg, de ide az eredeti receptet írom le, mert azért a többség hagymával szereti és készíti.A Nők Lapja konyha e havi számában találtam rá, és mivel a múlt hónapban a fehérvári Lecsófesztivál alkalmával ettünk ilyet, most megpróbálkoztam az itthoni elkészítésével is.

Hozzávalók:
50 dkg liszt+ a lisztezéshez
1 ek. só, frissen őrölt bors
1 cs. szárított élesztő
1 tk. cukor
3 dl langyos víz
3 ek. olívaolaj


A feltéthez:
1 nagy doboz tejföl
2 gerezd fokhagyma
2 nagyobb fej lilahgyma
20 dkg bacon
10 dkg sajt 

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót , borsozzuk.Egy másik tálban az élesztőhöz adjuk a cukrot, a langyos vizet, simára keverjük.Hozzáöntjük az olajat is, majd hozzáadagoljuk a lisztet is.Kidagasztjuk a tésztát, hogy elváljon az edény falától, majd vékonyan kiolajozott tálban, konyharuhával lefedve langyos helyen a duplájára kelesztjük, kb. 30-40 perc alatt.
A megkelt tésztát kettéosztjuk, lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd megkenjük a zúzott fokhagymával kikevert tejföllel.Megszórjuk vékonyra szelt lilahagymával, felkockázott baconnel és ízlés szerint reszelt sajttal.Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával, aztán forró sütőben 15-20 perc alatt mindkét adagot készre sütjük.

2011. október 13., csütörtök

Túrós Blinc

A recept a "HÁZI ISTENNŐTŐL" Nigellától származik, egy hagyományos zsidó édesség, egy egyszerű palacsinta, amelyet csupán az egyik oldalán sütünk meg, majd citromhéjjal, vaníliával, tojással ízesített túróval töltünk meg, majd kis csomaggá formázunk, vajban kisütünk, majd meglocsoljuk kevés hideg tejföllel, esetleg valamilyen fanyarkás gyümölcsszósszal.
Nigella úgy tudja a recept Magyarországról ered, de megmondom őszintén én még nem találkoztam ezzel az elkészítési móddal a hazai gasztronómiában.
Simán tejföllel is mennyei, de egy kis áfonyaszósz vagy lekvár  a desszertek egy teljesen más birodalmába varázsol bennünket.Nigella krémsajttal és tehéntúróval készítette a tölteléket, én 50 dkg tehéntúróval és 2 db tojással, és úgy is nagyon fincsi lett.Itt az eredeti receptet írom le, hátha valaki a szerint szeretné elkészíteni.Megjegyzem én nem áfonyaszószt készítettem, hanem St. Dalfour cukormentes vörös- és kék áfonya extra dzsemét használtam, némi vízzel felmelegítve.

Akkor térjünk a lényegre, a hozzávalókra:

A palacsintához:
2 nagy tojás
1,5 dl tej (nekem nem lett elég, kellett még hozzáöntenem legalább ennyit)
75 ml víz
csipet só
7 púpozott ek. liszt
10 dkg vaj

A töltelékhez:
350gramm tehéntúró
200 gramm krémsajt
1 nagy tojás
50 gramm finomszemű kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja
néhány csepp vaníliakivonat
Az áfonyaszószhoz:
200 gramm fekete áfonya
45 gramm kristálycukor
1 citrom leve
2 tk keményítő

A tálaláshoz:
2 púpozott teáskanál porcukor
1/2 tk őrölt fahéj
1 nagy doboz tejföl

A palacsintatésztához valókat összekeverjük a vaj kivételével és fél órát állni hagyjuk.A vajat teljes egészében megolvasztjuk, lehűtjük.A tészta pihentetése után egy evőkanálnyit teszünk a tésztába a vajból.Kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben hevítünk a félretett vajból és kisütjük a palacsintákat, de csak az egyik felét.Sült felével felfelé tálra borítjuk és konyharuhával letakarjuk palacsintáinkat.




Miközben sülnek elkészítjük a tölteléket.A palacsintákat megsült felükkel lefelé magunk elé helyezzük, majd mindegyik közepére egy jó evőkanálnyit halmozunk a töltelékből.Mintha hortobágyi palacsintát készítenénk szép formás kis batyukat készítünk, tehát becsomagoljuk magyarul a tölteléket.
A megmaradt vajból kenünk egy nagyobb jénai aljára, majd szépen egymás mellé fektetjük a kis batyukat.Nigellának 12 darab lett, nekem 9 sikeredett.
A batyuk tetejét is megkenjük az olvasztott vajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük őket.Nagyon finom ropogós lesz egy kicsit a vajtól, ehhez jól párosul a töltelék krémessége, nem is beszélve a tejfölről és az áfonyaszószról.
Meglocsoljuk a tejföllel, megszórjuk fahéjjal, porcukorral, majd nyakon öntjük az áfonyaszósszal.Jó étvágyat kívánok hozzá!

2011. október 10., hétfő

Omlós almás rácsos (majdnem normandiai almás pite)

Azért csak majdnem normandiai pite, mert annak a tésztájába 2 db tojássárgája kell, és kevesebb víz, és az nem rácsos, hanem a tésztára van a töltelék halmozva, almagerezdekkel kirakva és úgy megsütve.A recept az egyik Stahl magazinból származik ahol is egy részletes mindenre kiterjedő cikkben foglalkozik Judit az omlós alaptésztából kiindulva némi rafinériával, változtatással milyen sokféle pite, lepény és még számos ezekkel szoros rokonságban álló süti készíthető.
Én az omlós alaptészta receptje alapján a normandiai almáspite töltelékével készítettem egy olyan eljárási módot alkalmazva, amely nem engedi, hogy a gazdag töltelék eláztassa a tésztát.24 cm átmérőjű piteformában sült, és hamar el is fogyott.Langyosan magában is fincsi, de tejszínhabbal vagy vaníliafagyival is találó!



Omlós alaptészta hozzávalói:
20 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3-4 ek. hideg víz

A lisztet a cukrot és a sót egy nagy tálban összekeverjük, ezután a vajat felkockázva hozzáadjuk..A vajas-lisztes morzsát a tojássárgáját és a hideg vizet gyorsan hozzádolgozzuk kézzel.Ha  túl puha pici lisztet adunk hozzá, ha túl kemény, kevés vizet.
A tésztát bucira formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.

Az almatöltelékhez:
1 kg alma
1 citrom
5 dkg vaj
1 vaníliarúd
5-10 dkg cukor
2 ek. almapálinka(Calvados)

Az almát meghámozzuk, lereszeljük.A citrom héját megreszeljük.A vajat megolvasztjuk hozzáadjuk a citromhéjat és az almát, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, 1 dl vizet és az alma édességétől függően 5-10 dkg cukrot.Lefedve, de néha megkeverve mérsékel lángon puhára pároljuk, aztán nagy lángon fedő nélkül kb. 3 percig tovább főzzük, hogy szinte teljesen elfője a levét.Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük az almapálinkát, és hagyjuk kihűlni.



A sütőt előmelegítjük 200 fokra.A tészta 3/4-ét kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát.A formába fektetett tésztát megszúrkáljuk néhány helyen villával, majd sütőpapírt terítünk rá.
A sütőpapírra nyers rizst vagy babot öntünk nehezékül, hogy odasimuljon a tésztához.
A tésztát a sütőben 10 percig papírostul sütjük, aztán 3-4 percig nélküle, míg halványsárga nem lesz.Közben villával enyhén felverünk egy tojásfehérjét.
A tésztát azon nyomban, amíg még forró, vékonyan bekenjük a tojásfehérjével.A fehérjeréteg mint egy szigetelés szinte azonnal rásül, és nem engedi, hogy a tészta elázzon a tölteléktől.
Ezután a tészta 1/3-ából rácsokat készítünk a tetejére és tojásfehérjével megkenve még kb. 25 percre visszatoljuk a sütőbe.

2011. október 7., péntek

Gyümölcsrizs

Mivel is hogyan is kezdjem, hát az az igazság Ő nálunk most az abszolút kedvenc!!!Egy hét leforgása alatt másodszor készítem a fiúknak.Nálam sajnos tiltólistás, mert fogyózom.A sztorihoz hozzátartozik, hogy kedves párom már lassan egy hónapja konditerembe jár, és ott szokták ezzel a finomsággal kínálni az izmosodni vágyókat.
Igaz, hogy már ezer éve készítem kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de igazán most szerette meg férjecském úgy istenigazából.Halkan súgom csak, hogy a mai este folyamán háromszor vette ki az üvegtálat a hűtőből, hogy majszolhasson belőle..A recept Horváth Ilonától származik, nálunk nagyon bevált semmit sem változtattam a recepten.
Hozzávalók:
15 dkg kerekszemű rizs
2 dl víz
5 dl tej
10 dkg cukor
1 cs. vaníliáscukor
2,5 dl habtejszín
1 nagy doboz őszibarackbefőtt(az egészet nem használtam fel)
1 kis doboz konzerv gyümölcssaláta(barack, körte, cseresznye, szőlő)
Amúgy bármilyen tetszőleges gyümölccsel készíthetjük)))

A rizst felteszem főni a vízben egy csipet sóval és egészen addig főzöm, míg a vizet magába nem szívta.Ezután hozzáöntöm a tejet,hozzáadok 5 dkg cukrot,a vaníliáscukrot, felforralom, majd a lángot mérsékelve sűrűre főzöm, tűzhelyről lehúzom, kihűtöm.
A tejszínt a másik 5dkg cukorral kemény habbá verem, majd egy kicsit félreteszek a díszítéshez belőle.A rizst összekeverem, vagy rétegezem a gyümölcsökkel, óvatosan hozzákeverem a habbá vert tejszínt, majd poharakba vagy nagyobb tálba öntöm, tetszés szerint díszítem a félretett habbal, gyümölcsökkel.