2012. január 11., szerda

Diós kalács

A recept Macikonyhától származik, egyszer régebben már sütöttem, már az idejét sem tudom mikor.Nála mogyorós kalácsként szerepel.Nekem dióm volt itthon mogyoróm sajnos nem, így készült el ez a kis "kalácska"..Este fényképeztem, mert már majdnem kilenc óra volt amire készen lett.Párom a felét rögtön le is kanyarította és elvitte a "dolgozóba" reggel.Érdekes a töltelék készítési módja, ezért is ragadott meg másodszor is ez a kalács recept.Azért ilyen kis kerekded,  mert tortaformában sült.Akinek nem lett elege így nem sokkal az ünnepek után a diós finomságokból, annak feltétlenül ajánlom kipróbálásra, mert egy érdekes ízvilágú süti.

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
1 tojás
8 dkg olvasztott vaj
125-150 gramm langyos tej
2 dkg élesztő
8 dkg cukor
1/4 tk. só

A töltelékhez:
20 dkg darált dió v. mogyoró
6,5 dkg cukor
1 alma reszelve
1 tojás
10 dkg mascarpone v. ricotta
6 kanál baracklekvár
a kenéshez 1 tojás






A tészta hozzávalóit a vaj kivételével összekeverjük, majd adagonként hozzáöntjük az olvasztott vajat, és szép simára dagasztjuk.
Letakarva 1 órát kelni hagyjuk.

Ha megkelt a tészta, három részre osztjuk és hosszú, kb. 10x35cm-es csíkokká nyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük a lekvár kivételével, és a tésztacsíkokra kenjük.Először a lekvárral kenjük meg a tésztát, majd erre kerül a töltelék.A csíkokat feltekerjük, összefonjuk és egy sütőpapírral kibélelt tortaformába fektetjük.
További fél óráig kelni hagyjuk, lekenjük tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.

1 megjegyzés:

  1. A dióból soha nincs elegünk, főleg így, hogy az ünnepek alatt valahogy kimaradt...
    Nagyon szép kalács, így kereken különleges is. A tölteléke pedig tényleg érdekes, fel is csigázott!

    VálaszTörlés