2011. április 12., kedd

Meggyes pite



Ezt a pitét már vagy egy éve  Limara receptje szerint készítem.Férjem szinte első számú kedvence, általában meggyes töltelékkel készül, de csináltam már almásan és erdeigyümölcsösen is.
Kívül omlós tészta, belül krémes gyümölcstöltelék, egyszerűen isteni.Kiváló uzsonnasütemény, kicsik és nagyok kedvence nálunk.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
4 ek. porcukor
3-4 ek. jeges víz
2 tojás
csipet só

a töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
1 cs. vaníliapudingpor
3 ek cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a befőtt levéből kimérünk 3 dl-t és azt sűrűre főzzük a cukorral és a vaníliapudingporral.Hozzákeverjük a meggyet, és egy kicsit félretesszük hűlni.

Egy tortaformát (nálam ez egy 20cm-es átmérőjű piteforma) kibélelünk a tészta kétharmadával, és 180 fokra előmelegített sütőben kevés száraz babbal "vaksütést" végzünk 15 perc alatt.
Ezután kivesszük a sütőből kiszedjük a babot és belesimítjuk a meggykrémet.
A maradék tésztából elkészítjük a rácsot a piténkre, úgy, hogy a szélére is jusson.
Tojássárgájával lekenjük tetejét és még  kb. 30 percig sütjük.

2 megjegyzés: