2011. november 17., csütörtök

Szegedi rakott palacsinta

A minap egy az egyben megkívántuk a rakott palacsintát.Igazából extra kívánságaink nem voltak, csak legyen benne mák, dió, lekvár és túró.Elővettem ősrégi "Palacsinták könyve" című "gasztro bibliámat, fellapoztam, és erre a "szögedi" rakott palacsintára esett a választásom.
Eredetileg csoki vagy vaníliasodót is szerettem volna még mellé, de párom azt mondta ez így bőven nagyon jó, nem kell már semmi krém, öntet vagy ilyesmi.
Nem mondom, hogy nem macerás az elkészítése, de aki kedvet érez hozzá, készítse el, palacsintaimádóknak tortaként is funkcionálhat.


Hozzávalók:
12  db sima palacsinta
25 dkg tehéntúró
1 dl tejföl
5 tojás
5 dkg mazsola
10 dkg cukor
5 dkg vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg dió
10 dkg mák
1 alma
2 dl tejszín
kb. 25 dkg szilvalekvár v. barack
vaj a tepsi kenéséhez

A túrót áttörjük, elkeverjük a tojássárgájákkal, a 4 dkg cukorral mazsolával, reszelt citromhéjjal, vaníliáscukorral.
A diótöltelékhez és a máktöltelékhez felforraljuk az 1-1 dl tejszínt 3-3 dkg cukorral, és addig forraljuk amíg jól kenhető tölteléket kapunk.A máktöltelékhez keverek egy reszelt almát is.
Elkezdem a rétegezést, lehetőleg egy kivajazott sütőlemezen.Nekem 12 palacsintára volt szükségem, de ez a szám változhat annak függvényében ki milyen vastagon keni a tölteléket.Ezután mérsékelt meleg sütőben 10 percig sütjük, majd kivesszük a díszítéshez.
A tojásfehérjéből egy evőkanál cukorral kemány habot verek, aki gondolja, a szilva/baracklekvárból is keverhet a habba, attól egy kissé különleges színt kap rakottasunk.
Ezután a keményre vert habot úgy kenjük fel a palacsintatoronyra, mintha tortát burkolnánk be tejszínhabbal.A ki kedvet érez hozzá, körbe kis habrózsákat is spriccelhet.
Ismét visszatesszük a sütőbe addig, amíg a hab szép pirosra nem sül rajta.Úgy vágjuk fel mint a tortát, porcukorral meghintve tálaljuk.

3 megjegyzés:

  1. Tényleg elmegy tortának is! Nagyon fincsi lehet...

    VálaszTörlés
  2. Igen nagyon ízlett a családnak hamar el is fogyott.Habár nekem nem szabadna ilyet ennem, mondjuk annyira nem cukros, úgyhogy ennyi bűnözés belefér talán.

    Igen Vicuska, igazi ízkavalkád volt!

    VálaszTörlés