2011. november 5., szombat

Teljes kiőrlésű linzer őszibarackdzsemmel, avagy közös sütés Marcival

A héten őszi szünet volt az oviban is, és közös program gyanánt találtam ki a közös sütögetést Marcival, aminek ő roppant módon örült, mert kisfiú létére nagyon szeret a konyhában tüsténkedni.Ráadásul az apjával együtt imádják a linzert, a hókiflit, tehát bármit csak a lekvárhoz köze legyen.
Ő gyúrta a tésztát, segített a nyújtásban , és nem utolsósorban a különböző kiszúró formákkal is szorgosan szaggatta a tésztát.Volt olyan amit megkentünk tojásfehérjével és apróra vágott dióval.
A recept a Nők Lapja konyha egyik számából származik, ahol málnaszósszal töltötték a linzereket, mi most saját eltevésű őszibarackdzsemet használtunk. Ez egy tipikus recept a közös sütögetésre a gyerkőcökkel!


Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 tk. sütőpor
25 dkg margarin/vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A lisztet összekeverjük a sütőporral, ezt a mérés után nyugodtan rábízhatjuk a kicsikre.A vajat/margarint lereszeljük, és elmorzsoljuk a liszttel.Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.Összegyúrjuk a tésztát, és fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúró formát adunk csemeténk kezébe, amivel kiszaggatják.A linzereket sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük, egymástól tisztes távolságra, nehogy összenőjenek.200 fokon kb. 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
Amikor kihűltek a linzerek, ha nincs őszibarackdzsemünk akkor bármilyen tetszőleges lekvárral összeragaszthatjuk őket, természetesen a gyerkőc segítségével.

2 megjegyzés:

  1. Az én Fiam is folytan a konyhában sürög-forog, kicsi korától. Nem úgy a Lányom... Ügyesek vagytok, főleg Marci:-)
    Jó ötlet teljes kiőrlésű lisztből készíteni a sütit.

    VálaszTörlés
  2. Köszi, kedves vagy!Ugye milyen jó érzés, hogy ezzel is valamilyen szinten "adunk" gyerkőceinknek?Ahogy meglátja, hogy a konyhában elkezdek valamit csinálni, már jön és hozza a kis sámliját, hogy segítsen nekem.

    VálaszTörlés