2012. május 25., péntek

Túrókrémes mézes piskóta eperrel

Ez a süti abszolút saját "kreáció" gyakorlatilag két receptet tettem össze, egy mézes piskóta és a jól bevált túrókrémem receptjét "házasítottam" össze.Úgy gondoltam a méz a túrókrém és az eper triójából nem lehet rossz végeredmény...Én nem túloztam el a cukor használatát, nekünk abszolút bejött így is, aki édesebben szereti tegyen még bele cukrot.
Mit mondjak, abszolút siker a két fiú ötösre osztályozta, egyszóval a kis süti szeletkék egymás után tűnnek el a tálcáról, úgyhogy lesz még ismétlés az biztos!Másnapra még fincsibb lesz!!
Ez egy normál 26cm-es tortaformához vagy egy kisebb(27x18 cm-es) tepsihez készült adag, de aki esetleg nagyobb családdal, esetleg étvággyal rendelkezik, nyugodtan megduplázhatja az adagot, el fog fogyni, az biztos.

Íme a recept:

Hozzávalók:
Mézes piskótához:
3 tojás
15 dkg cukor
1,5 ek. méz
1 tk. szódabikarbóna
15 dkg liszt

A túrókrémhez:
3 dl tej
1 cs. vanília vagy tejszín ízű pudingpor
2 ek. cukor a pudinghoz+10 dkg porcukor
25 dkg tehéntúró vagy ricotta
2,5 habtejszín
1 cs. habfixáló
1/2 citrom leve és reszelt héja
2 cs. vaníliás cukor

eper és porcukor a tetejére


A tojássárgáját kikeverjük 10 dkg kristálycukorral a mézzel.Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.Kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe (27x18cm-es) tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.Nagyon hamar megsül!!
A sütőpapírt lehúzva a piskótáról, rácsra téve kihűtjük.

A krémhez a pudingport a cukorral és a tejjel sűrűre főzzük, majd többször megkeverve kihűtjük.
Az áttört túrót hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz, majd a porcukrot, citromlevet, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrokat is hozzákeverjük.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük és hozzáadjuk a túrós-pudingos krémhez úgy, hogy a habot ne törjük össze.

A kihűlt piskótát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel.A piskóta tetejét megszórjuk porcukorral és eperszemekkel megdíszítve kockára vagy tetszőleges formára vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!



2012. május 21., hétfő

Citromos álom

Nem tudtam ellenállni a kísértésnek beálltam én is a Citromos álmot elkészítők sorába, jelentem!Viszont nem bántam meg, hogy elkészítettem, mert valami mámor ez az édesség, szavakkal nem is tudom kifejezni milyen finom, könnyed üdítően de nem tolakodóan citromos!Hű, meg hűha.....!Na de nem is ragozom tovább a recept Kiskonyhám ízeinél található.Szigorúan követtem a leírást, és a végeredmény a citromos édességekért nem különösebben rajongó párom tetszését is nagyon-nagyon elnyerte.Az utolsó kockáért meg kellett "küzdenünk" szinte.Köszönet a kitűnő receptért, máskor is biztosan el fogom készíteni!
Annak aki esetleg még nem próbálta ki, bátran ajánlom figyelmébe.