2013. február 28., csütörtök

Marcipános-mákos stollen

Erre a receptre Kaldeneker Györgynél találtam tegnap, és gyorsan meg is sütöttem.Mindenképpen mák és marcipán felhasználásával készülő sütireceptet kerestem mert a kisfiam szülinapi tortájából maradt még jócskán marcipán, ezt szerettem volna hasznosítani.  Kedves párom meg is kérdezte:"ezt tényleg Te sütötted?"Persze viccelt, de ezt  egyfajta dícséretnek vettem.
A süti lényege, hogy a tésztájában és a töltelékben is marcipán van ez teszi különlegessé.Igazi kávé mellé való sütike, és nemcsak karácsonyra akár húsvétra is el lehet készíteni a családnak vagy bármilyen ünnepi alkalomra.Aki szereti a marcipános süteményeket annak feltétlenül ajánlom, mert a tésztában elég karakteresen jelen van, nagyon jó egységet és ízharmóniát képezve a dióval és a narancshéjjal és nem utolsósorban a mákkal.
Íme a recept:

Hozzávalók a tésztához:
1 cs. szárított élesztő
50 dkg liszt
10 dkg marcipán
20 dkg vaj
1,5 dl tej
2 ek. cukor
1cs. vaníliás cukor
5 dkg durvára tört dió
5 dkg cukrozott narancshéj
10dkg mazsola(én most ezt kihagytam)
1/2 dl rum
csipetnyi só

A töltelékhez:
25 dkg mák
2 dl tej
3ek. cukor
10 dkg marcipán

A megsült stollen tetejére: 15dkg vaj valamint porcukor

Tegyük egy tálba a cukrozott narancshéjat, vágott diót a mazsolát öntsük le rummal és hagyjuk állni fél órát.

Öntsük egy tálba a lisztet, keverjük hozzá az élesztőt a cukrot, vaníliás cukrot a a reszelt marcipánt, a rumba áztatott gyümölcsöket valamint a langyos tejet.Gyúrjuk össze, majd letakarva kelesszük kétszeresére.

A töltelékhez keverjük össze egy tálban a darált mákot a porcukrot valamint a reszelt marcipánt.Öntsük le a 2 dl forró tejjel, majd tegyük félre kihűlni.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki 1cm vastagságúra és kenjük el rajta a tölteléket, tekerjük fel, csípjük össze a két végén, majd helyezzük bele egy vajjal kikent kilisztezett kuglófformába.

Kaldeneker nem kelesztette, hanem egyből sütőbe rakta, én 30 percet kelesztettem a tésztát letakarva.Úgy vettem észre nála kirepedt sülés közben a tészta.Nálam ez szerencsére nem következett be, talán a kelesztésnek köszönhetően is.Viszont az is lehet meg meleg volt a töltelék amikor betötötte a tésztába.

170 fokra előmelegített sütőbe tolva 45-50 perc alatt (tűpróbáig) sütjük.A még forró tésztát tányérra borítjuk, bekenjük a vajjal(én nem használtam 15 dkg-ot csupán a felét) és megszórjuk a porcukorral.

1 megjegyzés:

  1. Mennyi finomság van benne! Én a mazsolát sem hagynám ki, szeretem. Persze van, aki nem annyira, de kezdenek megbarátkozni vele:-)

    VálaszTörlés