2010. december 5., vasárnap

Fenyőfás túrós-gyümölcsös pite

Ezt a receptet a Nők Lapja Konyha legújabb számában találtam. Ott eredetileg csillagokkal díszítik a pite tetejét, de én úgy elraktam a sajátom, hogy kényszermegoldásként fenyőfával dekoráltam.
Kifejezetten férjuram kívánságára készült, aki miután átlapozta az újságomat így szólt:Nincs kedved megcsinálni ezt a túrós-málnás pitét?Mivel Marci is imádja a bogyós gyümiket, így nem volt kérdés, mi lesz a vasárnapi desszert.
Azt nem mondom, hogy nem macerás a pite tetejét ráhelyezni a töltelékre, de higyjétek el megéri.A fogadtatás kárpótol a munkáért.A végeredmény egy könnyű  süti lesz, amelyben inkább a gyümölcs frissessége és a túró dominál.


Hozzávalók 8-10 szelethez:
 A tésztához:
21 dkg liszt+a nyújtáshoz
14 dkg Rama
7 dkg liszt a nyújtáshoz
2 tojássárgája
 A túrótöltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg cukor
1 citrom héja
1 tojás
1 ek. búzadara
 A gyümölcsös töltelékhez:
20 dkg erdei gyümölcs-keverék( én most csak málnából készítettem)
1 dl víz
5 dkg cukor
1 cs. vaníliás pudingpor

A tojássárga kivételével a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk egy tálban, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett deszkán 3-4mm vékonyra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát.A maradék tésztát újra összegyúrjuk, ez lesz majd a teteje.
A formában villával megszúrkáljuk a tésztát, majd 15-20 percre a fagyasztóba tesszük, hogy sütéskor formatartóbb legyen.180 fokos sütőben világosra elősütjük, ez nagyjából 10-15 perc.
Közben a túrótöltelék hozzávalóit jól összekeverjük, majd elosztjuk az elősütött linzertésztán.
A másik töltelékhez a gyümölcsöt felfőzzük a cukorral, a pudingport elkeverjük a vízzel, és a gyümölcsös részt hozzáadva sűrű krémmé főzzük.
A túrótöltelékre kanalazzuk.
A maradék linzertésztát egy sütőpapírral fedett tálcán kinyújtjuk, majd egy, a piteforma méretű tányért helyezünk rá, és körbevágjuk. Kiszúrkáljuk a fenyőket, majd az így előkészített tetőt a papírról átcsúsztatva óvatosan a töltelék tetejére helyezzük.
180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.Porcukorral megszórva tényleg téli-karácsonyi hangulata lesz a piténknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése