2010. december 4., szombat

Lipcsei aranykrémes


Szeptember elején unokatesómék  esküvőjére voltunk hivatalosak és ott nagyon finom házi sütiket ettünk.Az anyukája nagyon finomakat süt.
Ott ettük ezt a lipcseit, és nagyon ízlett mindannyiunknak.Utánanéztem a neten és a Sütigyár oldalán rátaláltam erre a receptre.Nagy tepsiben süssük,(ez nálam 27x36cm-es tepsit jelent) mert a krém mennyisége nem valami nagy.Így nagyobb, nem kimondottan magas lapokat kapunk és a krém kellőképpen elegendő és harmonikus lesz a sütiben.

Hozzávalók:
12 dkg margarin
30 dkg liszt
15 dkg cukor
2 egész tojás
1 ek. kakaó
1/2 sütőpor
pici tej

A piskótához:
5 tojássárgája
5 ek. cukor
4 ek. liszt
5 tojás felvert habja

Krémhez:
1/2 liter tej
2 ek. cukor
4 ek. liszt
1 cs. vaníliás cukor
20dkg vaj/margarin
20 dkg porcukor
1 dl likőr vagy rum

Mázhoz:
10 dkg porcukor
3 enyhén púpozott ek. kakaópor
10 dkg puha vaj


A gyúrt tésztához valókat összegyúrjuk, majd tepsi hátán előmelegített sütőben két lapot sütünk.
A piskótát is elkészítjük. Amíg hűlnek a lapok és a piskóta, addig elkészítjük a krémet.A tejben csomómentesre elkeverjük a lisztet belekeverjük a cukrot, sűrűre főzzük.Félretesszük hűlni.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd fokozatosan tesszük a kihűlt krémhez.

A csokimázhoz valókat kis lángon összeolvasztjuk.

Megtöltjük a lapokat:kakaós lap-krém-piskóta-krém-kakaós lap- csokimáz
Nagyon fontos, hogy a lapokat locsoljuk meg a rummal vagy likőrrel.Sőt, még a csokimázba is tehetünk egy keveset.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük, és türelmesen várunk, míg bepuhulnak a lapok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése