2011. augusztus 30., kedd

Baconos-burgonyás pogácsa

A szélmalmok

A fenti pogácsa elkészítésének ötlete múlt szombaton este pattant ki a fejemből.Másnap grillezésre voltunk hivatalosak Jásdra ahol is nagyon jól éreztük magunkat, gyönyörködtünk a meseszép tájban és szélmalmokat néztünk, meg rengeteg csigaházat gyűjtöttünk! Nem szerettünk volna üres kézzel beállítani, viszont azt is szem előtt kellett tartanom, hogy az egyik házigazdánknak óvakodnia kell a cukros ételek fogyasztásától.
Először úgy volt, hogy sütök egy sima burgonyás pogit, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve, (mivel találtam a hűtőben egy kb. 8-10 dkg kockázott bacont) úgy döntöttem baconnel fogom egy kicsit felturbózni.Sőt, hogy még autentikusabb legyen, sertészsírt használtam margarin helyett.Hát mit mondjak....A sikerem nem maradt el,  mindenki csak úgy tömte, falta a még langyos pogikat magába.

Hozzávalók:
60dkg liszt
2 közepes burgonya
2 dkg élesztő
25 dkg margarin v. 20dkg sertészsír
2 tk. só
2dl tejföl
kb. 1 dl tej
kevés cukor
8-10 dkg bacon kockára vágva
tojás a kenéshez




Elkészítés:
A burgonyákat megfőzzük, majd öszetörjük és kihűtjük.A bacont erős tűzőn megpirítjuk, majd kihűtjük.A kevés langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.

Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a zsírt, tejfölt, sót,az összetört burgonyát,a bacont, a felfuttatott élesztőt és rugalmas tésztát gyúrunk.
Kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk 20 percig kelesztjük, és ezt még kétszer megismételjük.
Ezután éles késsel beirdaljuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük, felvert tojással bekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

2011. augusztus 26., péntek

Meggyes-kókuszkrémes torta

Ez a torta házassági évfordulónkra készült, amit a mai napon ünnepelünk kedves párommal.Az az igazság, hogy augusztusban hármas ünnepet ülünk kis családommal, mivel 14-én Marcell fiam névnapja, 25-én az én születésnapom, 26-án pedig a házassági évfordulónk van.
Ráadásul ma az 5. a házassági évfordulót tekintve, tehát kerek a szám!!.Mivel  férjem éjszakára ment dolgozni, így csak kölyökpezsgővel koccintottunk Marci nagy-nagy örömére.

Ezt a tortát már harmadszor készítem, most először babapiskótával (a nagy hőségre tekintettel).Kókuszos-mascarponés krémmel, valamint meggykrémmel rétegezve a tetején saját készítésű trüffelgolyókkal díszítésként.
Szerintem a kókusz remekül harmonizál a meggyel, valamint a tetején a rumaromával ízesített trüffelgolyókkal, teljes az ízharmónia.
Be kell, hogy valljam kisfiamnál akkora sikert arattak a golyócskák, hogy gyakorlatilag már nincs egy sem....

Tehát akkor következzenek a hozzávalók:
a mascarponés-kókuszos krémhez:
25 dkg mascarpone
3 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
3 ek. kristálycukor
5 dkg porcukor
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
5 dkg kókuszreszelék

A meggykrémhez:
1 üveg meggybefőtt
1 cs. vaníliás pudingpor
3 ek kristálycukor
pár csepp vanília- vagy rumaroma

A tetejére:
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
1 cs. vaníliáscukor
2 dl növényi tejszín v. 2 dl habtejszín és 1 cs. habfixáló+1 cs. vaníliáscukor

A trüffelgolyókhoz:
10 dkg 72%-os étcsoki
1,5dl habtejszín
3 ek cukor
2 dkg vaj
pár csepp rumaroma
reszelt csoki a hempergetéshez

A rétegezéshez:
36 db babapiskóta

A mascarponés-kókuszos krém elkészítése:
A vaníliapudingot felfőzzük a tejben a kristálycukorral és kihűtjük.Miután meghűlt, összedolgozzuk a mascarponéval a kókusszal porcukorral és a kemény habbá vert tejszínnel.


  A meggykrémhez a meggybefőtt levét a vaníliapudinggal sűrű krémmé főzzük a cukorral, és ezután összekeverjük a meggyel.Ennyi, kész a krém, kihűtjük.

Egy 26 cm-es tortaforma alját kirakjuk a babapiskótákkal, majd rákenjük a mascarpone krémet, rá a meggykrém, majd babapiskóta, ezután ismét kókuszkrém, meggykrém, babapiskóta ismét a tetejére, majd egy-két órára beteszem a hűtőbe.

Ezalatt kemény habbá verem a tejszínt a cukorral, habfixálóval.Egy-két óra letellte után leveszem a tortakarimát és bekenem a tejszínnel.
Én egy éjszakára beraktam a hűtőbe és másnap folytattam a díszítést.A növényi tejszínt kemény habbá vertem és megdíszítettem a torta tetejét.

A trüffelgolyókat is célszerű pár órával, vagy egy nappal korábban elkészíteni:
A tejszínt felforralom és beletördelem az étcsokit, belekeverem a cukrot, rumaromát, és a vajat.Lehúzom a tűzről,kihűtöm, majd be a hűtőbe.Másnap, vagy pár óra eltelltével kis golyókat formázom belőle és csokireszelékben meghempergetem.

Miután a növényi tejszínt felvertem kis tejszínhabrózsákkal díszítem a tortát, majd mindegyik közepére egy-egy trüffel golyót helyezek.

Visszahelyezem a hűtőbe majd pár óra elteltével szervírozom!

2011. augusztus 20., szombat

Körtés-Őszibarackos-joghurtos turmix

A recept a Nők Lapja Konyha tavaszi számából származik, ott erdei gyümölcsös-joghurtos turmix néven szerepel, de én most őszibarackos-körtés változatban készítettem el.
Eszméletlen finom, könnyed, hűsítő igazi vitaminbomba.




Hozzávalók:
25 dkg őszibarack, körte vegyesen
3 dl tej
2 dl vaníliás joghurt (én Danone Actíviát ízesítettem egy csomag Bourbon vaníliás cukorral, és egy ek. gyümölcscukorral)

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és pár órára hűtőbe tesszük.Ennyi és nem több, utána jóízűen kikanalazzuk a poharakból.

2011. augusztus 19., péntek

Diós csokoládészelet

Tegnap sütöttük kisfiammal ezt a csupa csoki nyalánkságot mivel volt egy kisebb mennyiségű dióm ráadásul találtam a hűtőben egy tábla jó minőségű étcsokit, így nem volt kérdés milyen desszert fog születni.
A recept egyébként Lajos Mari 99 házi sütemény című könyvéből származik, de ha csak rápillantunk az összetevőkre világossá válik, hogy ez bizony brownie....
Mivel vaníliafagyim nem volt itthon most erdeigyümölcsös joghurtos fagyival és tejszínhabbal tálaltam.Barnacukor helyett a jóval egészségesebb gyümölcscukrot használtam az elkészítéséhez, amiből az előírt mennyiség harmada kell a tésztába.

Hozzávalók:
10 dkg dió
10 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (én 70%-os étcsokit használtam)
1 tk. vaníliaaroma
10 dkg margarin/vaj
12,5 dkg barna cukor vagy 5 dkg gyümölcscukor
2 tojás

10 dkg finomliszt
1 ek. rum

A diót durvára törjük, a sütőt előmelegíthük 180 fokra.Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit a vajjal/margarinnal.Hozzáadjuk a vaníliaaromát, a gyümölcscukrot, egyenként a tojásokat, a csipet sót, és habosra keverjük.Apránként beledolgozzuk a lisztet, aztán a rumot, végül a dió 3/4-ét.
Ehhez a tésztamennyiséghez én egy kisebb kenyérsütőformát választottam,(az aljára szórtam a dió 1/4-ét, és arra simítottam a tésztát) de aki akarja 18cm-es tortaformában, vagy 20x20cm-es kisebb tepsiben is elkészítheti.Viszont nyugodtan lehet a mennyiséget duplázni, mint az eredeti receptben, akkor 25x35cm-es tepsit használjunk
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 30-35 percig sütjük.A tepsiben hagyjuk kihűlni, és utána szeleteljük.

2011. augusztus 7., vasárnap

Török csokikrém lágy kókuszkrém alatt

Az alábbi Supangle-t avagy török csokikrémet a NoSalty-n találtam még hónapokkal ezelőtt és nagyon megnyerte a tetszésem.Maradt egy kis rumos-diós piskótám ,és arra gondoltam mi lenne ha ezzel a csokikrémmel rétegezném, sőt továbbmegyek még valamit szerettem volna  a tetejére.Először szimplán tejszínhabot szerettem volna pirított dióval, mogyoróval, de a kókuszkrém mellett döntöttem.
Nem teljesen bounty az ízhatás, mivel diós piskótát és banánt is tartalmaz, de nagyon ütős lett a végeredmény az egyszer biztos!
Egyébként ezt a csokikrémet tortakrémként is fel lehet használni, akár pohárkrémnek is kiváló babapiskótával rétegezve, vagy csak simán pirított mogyoróval tejszínhabbal díszítve.

Supangle(török csokikrém) hozzávalók:
1/2 l tej
10 dkg cukor
5 dkg liszt
kb.2 ek. kakópor
5 dkg vaj
1 tábla étcsoki

A hideg tejjel elkeverjük a cukrot, a lisztet és a kakaót.Kézi habverővel folyamatosan kevergetve felforaljuk, ekkor a tüzet elzárva hozzáadjuk a vajat és a darabokra tört étcsokit, majd addig keverjük, míg ezek szépen beleolvadnak a krémbe.Félretesszük, hűlni hagyjuk közben 5-10 percenként átkeverjük.

A kókuszkrém hozzávalói:
5 dkg kókuszreszelék
2 dl tej
1 ek. cukor
1 cs. vaníliáscukor
2 dkg liszt
2,5 dl habtejszín
1 banán, csokireszelék

A kókuszreszeléket 1 dl langyos tejbe áztatjuk, majd így hagyjuk 1-2 órán keresztül.Eközben a tej magába szívja a kókusz kellemes aromáját.Ezután leszűrjük, majd pótoljuk a tej mennyiségét, 2 dl-re.Hozzáadjuk a cukrokat a lisztet, és sűrűre főzzük.Ezután félretesszük, kihűtjük.
A tejszínhabot kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a kókuszkrémhez, végül beleforgatjuk a leszűrt kókuszreszeléket is.

Hozzákezdünk a rétegezéshez:piskóta-csokikrém-banán- csokikrém-kókuszkrém-csokireszelék

2011. augusztus 1., hétfő

Díjat kaptam!!

Ismét nagy megtiszteltetés ért díjat kaptam Gerditől, amit köszönök szépen!!Tíz blogtársamnak kéne továbbküldenem,, de ugye nem baj ha ettől most eltekintek idő hiányában?
Nagyon sok kedvenc blogom van talán több is mint tíz,annyi hiszen annyi tehetséges emberke dolgozik nap mint nap, hogy megörvendeztesse olvasóit újabbnál újabb költeményeivel.Elég csak rákattintanom a Gasztro blogra,hogy meggyőződhessünk róla mennyiféle és milyen sokrétű érdeklődésű gasztroblog létezik ma. Hálás köszönet ezúttal is sokuknak remek receptjeikért, ötleteikért!