2011. július 30., szombat

Epres teasütemény

Ez a sütirecept  a Nők Lapja Konyha márciusi számából való, azzal a különbséggel, hogy ott erdei gyümölcsös teasütemény néven szerepel.Mivel nekem házi készítésű eperlekvárom volt itthon, ezzel készítettem el.Bármilyen piros lekvárral nagyon finom, nálunk az epres változat kiváltképp bejött Marci fiamnál, aki sorra küldi be a kis sütikockákat egymás után a pofijába.Ja, és azt el kell áruljam, a kisfiam hathatós segítsége mellett jött létre!
Gyakorlatilag egy vajas piskóta az alap, nagy macerát nem igényel az elkészítése, viszont látványos mivolta miatt vendégváró desszertként is ki lehet próbálni.

Hozzávalók 20-25 kis kockához:
6 tojás
14 dkg liszt
10 dkg porcukor
6 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
1/2 cs. sütőpor
Az összetöltéshez:
20-25 dkg eperlekvár, vagy erdeigyümölcs, de bármilyen piros lekvár jó
10dkg étcsoki
1 ek. olaj

A tésztához a porcukor felét kihabosítjuk a vajjal és a tojások sárgájával, hozzáadjuk a vaníliáscukrot és a citrom héját is.A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük, majd óvatosan a vajas részhez forgatjuk.A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a tésztába szitálva óvatosan beleforgatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe(kb.30x30cm) vékony piskótalapot kenünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, eltávolítjuk róla a papírt, majd 3 egyenlő csíkra vágjuk.A csíkokat lekvárral rétegezzük egymásra.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.A máz tetejét csokoládéforgáccsal vagy szeletelt mandulával díszíthetjük.Dermedés után hideg vízbe mártott késsel kis méretű kockákra vágjuk.

2011. július 27., szerda

Túrófánk (élesztős)

Az az igazság, csemetém nagyon szereti a Lipóti pékségben kapható túrófánkot, ami a hagyományostól eltérően élesztős tésztával készül, ezért sokkal könnyebb, levegősebb a tésztája.Megmondom őszintén mi a szódabikarbónával készült változatát nem is szeretjük.Túlságosan nehéz, tömött, egyszóval egyáltalán nem jön be.
Szerintem hellyel- közzel azért sikerült reprodukálnom a "nagy kedvencet", már csak azért is gondolom így, mert egy nem éppen kicsinek mondható "puffancsot" a házi készítésű eperszószommal rövid idő alatt eltüntette a tányérról Marcell.
Kár, hogy nem készítettem fotót róla....

Hozzávalók:
25 dkg túró (lehet ricotta is)
25 dkg liszt
2 tojás
1,5 dkg élesztő
1/2 dl tej
1ek. cukor+1 kk.a kovászhoz
5 dkg olvasztott margarin
1 citrom reszelt héja

Az élesztőt a langyos tejben a kávéskanál cukorral felfuttatjuk.Eközben egy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük az összetört túrót,cukrot, olvasztott margarint, a tojássárgákat, reszelt citromhéjat.
Majd hozzáöntjük a kovászt, végül beledolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
Ne ijedjünk meg, a szokásosnál lágyabb tésztát kapunk.Letakarva szobahőmérsékleten 40 percig kelesztjük.
Felforrósított bő olajban kisütjük a puffancsokat, elsőször lefedve, hiszen még így is kel a fánkunk a meleg hatására.
Megfordítjuk, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalát is.
Aki szeretné, hagyományos fánkformára is kiszaggathatja a tésztát, mondjuk akkor szerintem egy kis liszt mindenképpen kell hozzá.Nálunk a puffancs forma dominált inkább, azért így készítettem el.
Mindenféle lekvárral finom lehet, de vaníliasodóval is fenséges párosítás.
Aki kalóriaszegényebben szeretné sütni, az kipróbálhatja a bagel elkészítési módjával.Tehát szódabikarbónás vízben előfőzni, majd előmelegített sütőben megsütni mindkét oldalán.

2011. július 24., vasárnap

Bombolini(toszkán burgonyás fánk)

A recept a Stahl magazin egyik számából való,a tésztája igazából a mi szilvásgombócunkéra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy ez élesztővel van lazítva és bő olajban kisütve.A múlt hetet anyukámnál töltöttük Enyingen, és ott készítettem el.
Mindenkinek nagyon ízlett, anyukám szomszédainak is vittünk kóstolót és elkérték a receptet, ebből sejtem, hogy nem lehetett rossz.
Stahl Nutellát ajánl hozzá, de anélkül is nagyon fini akár sárgabaracklekvárba mártogatva is lehet fogyasztani.

Hozzávalók:
30 dkg főtt krumpli
1/2 dl langyos víz
2 1/2 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
kb. 35 dkg liszt
1 nagy csipet só
4 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
a nyújtáshoz kevés liszt, a sütéshez bőven olaj, a tálaláshoz porcukor;

A főtt krumplit krumplinyomóval pépesre törjük.A langyos vízhez hozzákeverünk 1/2 kávéskanálnyit a cukorból, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük habosodni.
Egy nagy tálban jól elvegyítjük a lisztben a sót.Hozzáadjuk a pépes krumplit, a puha vajat,a felhabosodott élesztőt, majd kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát.
Ha túl puha, adunk még hozzá pár dkg lisztet.
Ezután a tetejére folpackot simítunk, hogy ne száradjon ki és szobahőmérsékleten 2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett nyújtófával 1 cm vékonyra nyújtjuk.
Lisztbe mártogatott 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, aztán mindegyik darabnak a közepét kiszedjük lisztbe mártott 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
A "hulladék" tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk ugyanúgy.

A fánkokat lisztezett tálcára rakjuk egymástól 4 cm távolságra, tetejükre hintünk kevés lisztet, majd szobahőmérsékleten újra megkelesztjük.

A sütéshez 5 cm-es rétegben olajat forrósítunk 175 fokra.Oldalanként 1-1 perc alatt megsütjük benne a fánkokat.Papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, porcukorral meghintve(én kristálycukorba forgattam, de legközelebb inkább a porcukrot választom) tálaljuk.

2011. július 21., csütörtök

Sült zöldséges-fetás lepény


A recept ezútal is a Nők lapja konyha egyik számából származik.Viszonylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető sós lepény ez, boltban készen vásárolható leveles tészta alappal.A recepttől eltérően 10-15 dkg csirkemellsonkát is tépkedtem rá,valamint kevés reszelt sajtot is szórtam rá, és tv paprikát használtam,(csak az volt otthon) mivel a kaliforniai paprikát elfelejtettem megvásárolni.
Mi ezt egyik szombaton délben ettük, abból az apropóból, hogy még aznap elfogy és így vasárnap elkészíthetem kis családomnak a hőn áhított rántott csirkemellet petrezselymes burgonyával.Nagyobb étvágyúak nyugodtan kezdhetik dupla adaggal, mert nálunk a férjem egyedül megette a 3/4-ét.

Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag mirelit leveles tészta
1 fej lilahagyma
1-1 darab zöld és piros kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
1 doboz konzerv hámozott paradicsom (400gramm)
15 dkg feta sajt
1 tojásfehérje
liszt a nyújtáshoz

A lilahagymát, a paprikákat és a fokhagymát szeleteljük fel, majd tegyükmegy sütőpapírral borított sütőlemezre.Locsoljuk rá az olívaolajat, és tegyük sütőbe 10 percre.
A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd nyújtsuk ki kb. 5mm vastagra.
Nyújtófa segítsésgével tegyük át egy tepsibe, a széleit minden oldalon 1 cm-rel hajtsuk vissza, hogy pereme legyen.
A kinyújtott tésztán rendezzük el a sült zöldségeket és a csirkemellsonkát.A paradicsomkonzervről öntsük le a levet, a paradicsomokat rendezzük el a tésztán.
A fetát szórjuk a lepényre, a tészta széleit pedig kenjük meg a felvert tojásfehérjével.Forró sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.

2011. július 3., vasárnap

Málnás-ribiszkés joghurttorta



Ennek a tortának a receptjét a Tina magazin 100 válogatott recept 2005. évi különszámában találtam.Anyukámtól kaptunk rengeteg málnát és ribizlit, az egyik felét megettük magában, a másik fele pedig ebben a tortában végezte.Nem a szokványos módon szerettem volna elkészíteni a nálunk nagy kedvencnek számító és blogomon már meglévő joghurttortát.
A tésztáján kívül hozzáadott cukrot nem tartalmaz, üdítően könnyed most már így fogom készíteni ezentúl is,más  gyümölcsökkel is kipróbálva.
Az alapja egy vaníliás piskóta, amit szintén most készítettem így először.Értelemszerűen ha más gyümölcsökkel készítjük akkor ahhoz passzoló lekvárt válasszunk a  krém készítésénél. 
Az eredeti recept szerint cseresznyével készült.

Hozzávalók a piskótához:
2 tojás
7 dkg cukor
csipetnyi só
1 vaníliás cukor
5 dkg liszt
2,5 dkg keményítő
1/2 tk sütőpor

A szétválasztott tojások fehérjéjét 2 ek vízzel kemény habbá verjük.Közben apránként beleszórunk 5 dkg cukrot, majd hozzáadjuk a sót és a vaníliáscukrot.
Majd hozzáadjuk a 2 dkg cukorral habosra kevert tojássárgáját, végül belegorgatjuk a keményítővel és sütőporral elegyített lisztet.
A masszát az alján sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába töltjük, és a tetejét elsimítjuk.Előmelegített sütőben 200 fokon 16-20 percig sütjük.
Rácsra borítva hűlni hagyjuk.

A krém hozzávalói:
7,5 dl eper joghurt(lehet málna, szamóca is)
4 dl Hulala v. Habmester
20 dkg ribizlilekvár
12 db babapiskóta
1 ek. zselatin
40 dkg málna ribizli vegyesen
1 zacskó piros DrOetker expressz tortazselé
a tetejére kb. 20-30 dkg málna ribizli vegyesen 

Elkészítése:
A zselatint kevés vízben feloldjuk és kis lángon elkezdjük melegíteni forrpontig, majd tűzről lehúzva kicsit hűlni hagyjuk.
Ezután a  tejszínből 3 decilitert kemény habbá verünk, majd a joghurthoz keverjük és belecsorgatjuk vékony sugárban a zselatint is.Ha nem növényi tejszínnel készítjük akkor a zselatin mennyiségét meg kell emelni 21 grammra.
A ribizlilekvárt felforrósítjuk, és belekeverjük a gyümölcsöket. 

A tésztát a tortaformába tesszük, rákenjük a joghurtkrém egyik felét  majd rákenjük a lekvárral elegyített gyümiket, rárakjuk a babapiskótákat, majd a krém másik felét is rákenjük.
Betesszük a hűtőbe egy-két órára.

Miután szépen megdermedt a tortánk kirakjuk a tetejét gyümölcsökkel én most jelen esetben szintén málnát és ribizlit használtam.
Ezután előírás szerint elkészítjük a tortazselét, és rácsorgatjuk a gyümölcsökre.

Betesszük a hűtőbe egy egész éjszakára. Másnap a maradék tejszínnel díszítjük. 


2011. július 1., péntek

Málnás-ribiszkés triffle

Gondolom aki rendszeresen olvasgatja kis blogom,annak már feltűnt nagyon közel állnak hozzánk a piros bogyós gyümölcsök.
Most sem hazudtolom meg magam, ismét egy piros gyümölcsös könnyű desszert következik.
A krémje egy az egyben az erdei gyümölcsös triffle receptben leírtak alapján készült.
Most kivételesen kis üvegtálkákban készítettem el az adagokat, felmelegített feketeribizlilekvárral meglocsolva a kétfelé tört babapiskótákat, majd krém, gyümölcs és így tovább...A tetejére 2 dl habtejszínt egy csomag habfixálóval és egy evőkanál porcukorral kemény habbá vertem, ráhalmoztam, majd málnaszemekkel díszítettem.
Múlt vasárnap ez volt az ebéd utáni desszertünk.Nálunk egyszerűen megunhatatlan.