2011. március 8., kedd

Márványkuglóf


Ezzel a kuglóffal apukámnak szerettem volna kedveskedni születésnapja alkalmából.Szegény nagyon beteg, igazából ebből sem ehet sokat a diétája miatt,mint ahogy tortákból, krémes sütikből is csak mértékkel, de a szülinapja volt és mégiscsak kedveskedni szerettem volna neki valamivel.
A recept a 99 házi sütemény könyvemből származik, még soha nem készítettem el, úgyhogy ez volt a premier.
Foszlós, szaftos még másnap is puha a tésztája, egyszóval nem utoljára sütöttem meg.Gyermekkorom ízeit idézte fel,mert szinte ugyanezt az ízvilágú kuglófot lehetett kapni a lajoskomáromi pékségben is, úgyhogy egy kicsit nosztalgiázni is tudtam. Páromnak és kisfiamnak is nagyon ízlett, és ez nálam nagyon fontos értékmérő.

Egyébként ezt a klasszikus, kávéhoz való süteményt ez eredetére utaló elzászi kuglóf néven is emlegetik, és egész Elzász illatozik tőle.

Hozzávalók:
30 g élesztő
1 kockacukor
1,5 dl tej
350 g finomliszt
120 g vaj/margarin
100 g porcukor
csipet só
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
50 gramm mazsola

Továbbá:
1 db 2,5 l űrtartalmú kuglófforma
1 ek. lágy margarin/vaj a formához
2 ek kakaó
vaníliás porcukor a a szóráshoz

Az élesztőt a cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk.A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből egy kevés, éppen csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen.Tetejét megszórjuk egy pici liszttel, konyharuhával letakarjuk, és 10-12 percig hólyagosodásig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
Közben felolvasztjuk a vajat/margarint.Meglangyosítjuk a maradék tejet, belekeverjük a porcukrot, a sót, a tojássárgákat és a citrom reszelt héját.
A liszthez keverjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a vajat/margarint és szép fényesre, hólyagosra kidolgozzuk.
A kelt tészta általában egészen lágy, alig valamivel testesebb a galuskánál, ez a természete.Majd ha megkel, gond nélkül tudunk vele dolgozni-további lisztet nem szabad hozzáadni.
A bedagasztott tésztát megszórjuk egy kevés liszttel és letakarva meleg helyen kétszeresére hagyjuk kelni.
A mazsolát forró vízzel leöntjük, kicsit félretesszük.

A kuglófformát vastagon kikenjük vajjal/margarinnal.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk,belegyúrjuk a lecsepegtetett, kinyomkodott mazsolát, majd két cipóra osztjuk.Az egyik cipót kb. 45cm hosszú rúddá sodorjuk, a másikat és több részletben rászitáljuk a kakaót, jól összegyúrjuk, és a fehérrel azonos hosszúságú rúddá sodorjuk.
A két tésztarudat szorosan összetekerjük, majd a kuglófforma aljára fektetjük úgy, hogy a tekercsek végei összeérjenek.Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát(45-60 perc).
200 fokra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük.
A sütőből kivéve 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni.
Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése