2011. március 10., csütörtök

Mascarponés császármorzsa alma-körte szósszal


Most már második hete, hogy itthon van a beteg kisfiam,(kötőhártyagyulladás) és  számomra minden nap egy újabb kihívást jelent a főzés terén, mert amíg a bölcsiben mindent megeszik (brokkolifőzelék, rakott karfiol, lilahagyma), addig itthon ezerrel válogat.
Direkt az ő kedvéért főztem tegnap tárkonyos húsgombóclevest, mivel nagyon szereti a húslevest és a tartalmasabb raguleveseket, és ezt a császármorzsát, nagyon keveset evett mindkettőből.Nincs nasi engedélyezve neki napközben, úgyhogy nem értem a dolgot.Viszont a hal jöhet bármikor,így ma azt sütök neki.
A recepttel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy a recept 25dkg lisztet írt, de nekem egy kicsivel többet vet fel a tészta, talán azért, mert egy új lisztet használok ami úgy vettem észre több nedvességet nyel be.(Alba Molaris búzaliszt étkezési búza felhasználásával készült búza finomliszt)
Úgyhogy aki elkészíti, annak azt tudnám tanácsolni, mindenképpen palacsintatészta sűrűségűre keverje a tésztát, a kemény habbá vert tojásfehérje hozzáadása előtt.

Ezt a gyümölcsszósszal készített változatát a császármorzsának, még tavaly kóstoltuk Kehidán a szállásunkon, ahol is remek konyhát vezetnek.

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg mascarpone
4 dl tej
4 tojás
5 dkg cukor
csipet só
1 tk. reszelt citromhéj
1 ek. olaj
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
a sütéshez 3 dkg vaj v. 2 ek. olaj

A szószhoz:
1 körte
2 alma
2 ek. barna cukor
3 dkg vaj
1/2 narancs leve
kevés citromlé
fahéj

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, reszelt citromhéjjal, mascarponéval.Hozzáadjuk a tejet az olajat és a kemény habbá vert tojásfehérjét.Az összekevert laza palacsintatésztát közepes tepsibe öntjük amiben felolvasztottunk 3 dkg vajat.200 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük.
Mikor megsült, apróra vagdaljuk és hozzáadjuk a megmosott lecsepegtetett mazsolát.Vaníliáscukorral meghintve tálaljuk.

A szószhoz kockára vágjuk a gyümiket.A vajon megkaramellizáljuk a barna cukrot, beletesszük a gyümölcsöket megszórjuk fahéjjal, meglocsoljuk kevés citromlével, és lefedve puhára pároljuk.
Leturmixoljuk, és a narancslevet ezután adjuk hozzá, mert egy kissé sűrű lesz, így lazábbá, krémesebbé tehetjük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!Marcikának jobbulást!!!Puszi neki!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen!Hála isten már kikeveredtünk belőle.puszi!

    VálaszTörlés