2011. március 1., kedd

Finn rozskenyér




Ismét egy rozskenyér, most kivételesen Nigellától.Mint említettem, nagyon szeretjük a rozskenyeret és borzasztóan izgatta a fantáziám, hogy Limara kenyere után amelyben van sikér és joghurt is, hogyan fog szerepelni Nigella totálisan szuper egyszerű vajtól fénylő rozskenyere.Mit mondjak, annyira finom mindkettő, hogy nem tudok választani.Aki szeretné, próbálja ki mindkét receptet és várom a tapasztalatait.

Hozzávalók:
220 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
300 gramm finomliszt (nálam BL80-as kenyérliszt)
7 gramm (1 tasak) porélesztő, vagy 15 gramm friss élesztő
1 ek. sötét nádcukor
2 tk. só
3dl meleg víz
45 gramm(3 ek.) sózatlan vaj olvasztva

Tegyük a liszteket, az élesztőt, a cukrot és a sót egy tálba, és lassan adjuk hozzá a vizet, miközben a kezünkkel vagy egy fakanállal kevergetjük az anyagot.
Olyan tésztát kapunk, ami nem igazán marad egyben.
Adjunk hozzá egy evőkanál olvasztott vajat, ezt is dolgozzuk bele. Kezdjük meg a dagasztást, és folytassuk addíg amíg a tészta összeáll és simává válik, tömör gömb lesz belőle.Szükség szerint adjunk hozzá még egy kis vizet vagy lisztet (inkább a fehérlisztből).
A maradék olvasztott vajjal kenjünk ki egy tálat, forgassuk meg benne alaposan a tésztát úgy, hogy a teteje is vajas legyen.
Ezután fedjük le a tálat fóliával vagy vászonkendővel, és helyezzük egy éjszakára hűvös helyre, vagy egy órára valamilyen meleg helyre.(én az előbbi módon csináltam)

Amikor a tészta kétszeresére dagadt, püföljük szét.Gyúrjuk át, majd formázzunk belőle kerek kenyeret.Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőtepsire és vászonkendővel letakarva kelesszük még 30 percig.(én 50 percig kelesztettem)

Ezalatt melegítsük elő a sütőt 190 fokra.45-55 perc alatt süssük, vagy addig amíg alaposan átsül.Ha megkopogtatjuk az alját, jellegzetes kongó hangot kell hallanunk.
A kész kenyérre kenjünk egy evőkanálnyi olvasztott vajat, és hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése