2011. február 27., vasárnap

Egyszerű rozskenyér


Tegnap sütöttem meg ezt a kenyeret Limara receptje szerint.Mi nagyon szeretjük egyébként is a rozskenyeret, úgyhogy biztosan el fogom még készíteni.Limara tényleg nagyon érti a kenyérsütés minden csínját bínját, mert igazából olyan, mintha a boltban vagy pékségben kapható rozskenyeret ettünk volna.

Hozzávalók:
10 dkg BL80 kenyérliszt
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg világos rozsliszt
1 ek. melasz vagy sötétbarna nádcukor
1,5 tk. só
1 ek. sikér
100 gramm joghurt
kb. 2,5 dl víz
1 ek. őrölt kömény, koriander, édeskömény vegyesen
2 dkg élesztő

Egy nagy tálba beleöntjük a liszteket,majd beleöntjük a többi hozzávalót is és néhány perc alatt bedagasztjuk.A rozsliszt  miatt kissé ragadós a tészta, de mindig annyi lisztet tegyünk hozzá, ami feltétlenül szükséges.
Miután jól kidolgoztuk,olajjal kikent tálban letakarva meleg helyen két órán át kelesztjük.
Ezután átgyúrjuk, és vekni formára formázzuk.
Képek itt a formázásról.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük,majd egy nagyobb tállal lefedjük, és ismét egy órán át kelesztjük.Eközben a sütőt 230 fokra előmelegítjük és alulra egy nagyobb tálban vizet teszünk.
A megkelt kenyeret hústűvel vagy grillpálcával több helyen megszúrkáljuk, hogy a gőz szabadon távozhasson és így nem reped ki a kenyér.
Először 10 percig sütjük 230 fokon, majd levesszük a hőfokot 200 fokra.Limara 35 percet írt, nekem egy kicsit több idő kellett.Akkor jó, ha kongó hangot ad a kenyér alja ha megkopogtatjuk.

A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd konyharuhába tekerjük és másnap szeleteljük.

2 megjegyzés:

  1. Ezt okvetlenül meg kell tanítanod nekem,mert én már csak ezt eszem a fogyókurám miatt.Majd összehozzuk amúgy is már nagyon készülök!puszi!

    VálaszTörlés
  2. Mindenféleképpen megtanítom neked, és már nagyon várlak!!puszi!!!

    VálaszTörlés