2011. január 8., szombat

Habos-mákos szelet


Ez a sütirecept Lajos Mari 99 Házi sütemény című könyvéből való.Hétvégi desszertként készítettem, most először.Ismét megtörtént a tesztelés a fiúknál, és a sütim jelesre vizsgázott.Aki mákrajongó, annak feltétlenül ajánlom az elkészítését.Ha van a fagyasztóban egy kis elfekvő tojásfehérje készletünk, ideális a ehhez a sütihez.Magában is fogyasztható, de bármilyen pikáns lekvárral,bor- illetve vaníliasodóval is remek.
Senkit ne ijesszen el a hozzávalók sokasága, mert az elkészítés voltaképpen egyszerű.


Hozzávalók 24 szelethez:
a tésztához:
300 gramm finomliszt
200 gramm fagyos vaj/margarin
80 gramm porcukor
2 tasak vaníliás porcukor
1 kk. sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
2 ek. tejföl

a töltelékhez:
50 gramm mazsola 
1/2 dl rum
1 nagy doboz őszibarackbefőtt
50 gramm vaj/margarin
6 tojás
50+50 gramm porcukor
1 citrom reszelt héja
1/2kk. őrölt szegfűszeg
1/2kk. fahéj
300 gramm darált mák
3-4 ek. zsemlemorzsa

a habhoz:
2 kk. citromlé
4 tojásfehérje
200 gramm porcukor

A felsorolt hozzávalókból elkészítjük az omlós tésztát.Cipót formálunk belőle, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.

A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, és megöntözzük a rummal.Az őszibarackot kiemeljük a levükből, és 2x2cm-es kockákra vágjuk.A vajat/margarint felolvasztjuk.

Egy mélyebb közepes méretű tepsit (20x30cm-es)kibélelünk sütőpapírral.180 fokra előmelegítjük a sütőt.A tésztát lisztezett munkalapon a tepsi nagyságával azonos lapra nyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk villával sűrűn megszúrkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 15 percig sütjük.

Közben a hat tojást kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadunk 50 gramm procukrot, és kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50 gramm porcukorral, aztán hozzáadjuka langyos vajat/margarint, a reszelt citromhéjat, a fűszereket, majd kanalanként, felváltva a tojáshabot és a mákot, végül a rummal együtt a mazsolát.

Az elősütött tésztát megszórjuk a zsemlemorzsával és az őszibarackkal, majd a tetejére simítjuk a mákkrémet.Visszatesszük a sütőbe, és további 45-50 percig sütjük.(tűpróba)

A habhoz felverjük a citromlével a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes-kemény habbá verjük.Nagyobb méretű és átmérőjű habzsákba szedjük, majd 3x7cm-es szélességű csigaalakzatban a forró sütemény tetejére nyomjuk.Visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük.

A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, azután sütőpapírostól óvatosan rácsra emeljük és hagyjuk egészen kihűlni.Tálaláskor 7x7 cm-es kockákra vagy 3,5x7 cm-es szeletekre vágjuk.

1 megjegyzés:

  1. Egészen biztosan nagyon finom lehet, de mikor Lajos Mari ezt összeállította minimális árból kijött a finomság. Ha csak a 11 db tojást vesszük közel 100.-Ft-os áron, akkor már meggondolandó.

    VálaszTörlés