2011. január 27., csütörtök

Áfonyás-túrós zsemlefelfújt



Ennek a felfújtnak annyi a sztorija, hogy ma gulyáslevest főztem és palacsintát szerettem volna második fogásként készíteni.Igen ám, de észrevettem, hogy van pár darab szikkadt zsemlém is, és ugye következett az, hogy sajnáltam volna kidobni őket.Ígyhát kicsit kutakodtam a neten szikkadt zsemle felhasználása ügyileg és igazából nem találtam kedvemre valót.
Ebből pedig az következik, hogy innen onnan összeollózva az ötleteket saját ízlésünkre áthangolva(na és persze nem utolsósorban arra hagyatkozva mi van a hűtőben) született meg ez a felfújt.Akinek nincs otthon túró nyugodtan kihagyhatja.Viszont ezzel még finomabb, könnyedebb lett a szuflém.
Akinek nincs felfújt formája nyugodtan készítheti tortaformában, vagy tepsiben is.
Arra is készüljön fel aki elkészíti, hogy nagyon szép magasra feljön, de hamar össze is esik.Nekem is gyorsan kellett fotóznom, és még így sem voltam elég gyors, mert még ennél is magasabb volt, mint ami a képeken látszik.

Hozzávalók:
4 db szikkadt zsemle
4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 tk. vaníliaaroma
2 dkg vaj+a kenéshez
25 dkg zsírszegény túró
4 tojás
4dkg porcukor
10 dkg aszalt vörösáfonya 
4 dkg étcsoki

A zsemléket kis kockákra vágjuk és nyakon öntjük a felforrósított tejjel amiben már elkevertük a vaníliáscukrot a vajat és az aromát.Kb. fél órát hagyjuk állni, amíg jól magába szívja a tejet és hűl egy kicsit.
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a túrót és krémesre kikeverjük.Belekeverjük a beáztatott zsemlét a vörösáfonyát és végül óvatosan beleforgatjuk a csipet sóval kemény habbá vert fehérjét.
Alaposan kivajazott zsemlemorzsával megszórt szufléformákba adagoljuk(nekem 6 darab formában fért el) megtűzdeljük az étcsoki darabokkal,és nagyméretű vízzel megtöltött tepsibe állítjuk.175 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Aki szeretné, erdeigyümölcs- vagy áfonyalekvárral még turbózhatja.

Végül, de nem utolsósorban egy-két hasznos tudnivaló a vörös áfonyáról ajánlom figyelemetekbe:
A vörös áfonya számos, élettanilag különösen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csak a húgyúti fertőzések kiváló és természetes gyógyszere, hanem gazdag forrása az öregedést gátló, sejtvédő hatású, szabad gyök - megkötő tulajdonságú bioaktív anyagoknak is. Ezen túl a vörös áfonya kiváló ásványi anyag, valamint vitamin-forrás is.

A felfázásos megbetegedéseket a baktériumok, - mégpedig, tízből kilenc esetben Escherichia coli baktériumok - elszaporodása okozza. A fertőzés könnyebben kialakul a terhesség alatt, a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolatok révén, a férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén. Szerencsére e kellemetlen probléma kezelésére is van természetes megoldás.

Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát, amelynek a leveléből készült teát és főzetét, valamint a bogyójának levét egyaránt használták felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására.

A nagytermésű vörös áfonya vagy tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) elsősorban Észak-Amerikában őshonos. Alacsony növekedésű, fásodó szárú kúszónövény, kicsi, ovális levelekkel. Akár 2 m hosszú vízszintes hajtásokat (indákat) is hozhat, amelyeken függőleges hajtások fejlődnek. A termésérés időszaka augusztustól szeptember végéig tart. A növény termései piros színűek, kerekdedek, és jóval nagyobbak, mint a nálunk nálánal jóval elterjedtebb rokonának, a fekete áfonyának a gyümölcse.

A vörös áfonya olyan anyagot tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán, illetve a húgycsövön. Ezenkívül gazdag forrása antioxidáns hatású bioaktív anyagoknak, amelyek hatástalanítják a szabad gyököket, így hozzájárulnak a szervezetben a fertőzések és a gyulladásos folyamatok korlátozásához. Azzal, hogy megvédik a szervezetet a bejutó káros molekuláktól, növelik ellenálló képességét.

Az antioxidánsokról még azt is tudjuk, hogy óvják testünket az öregedéstől, s emellett hozzájárulnak bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez, például ilyen az érelmeszesedés, a koleszterinlerakódás, a szívinfarktus, különféle bőrproblémák kialakulása, a daganatok keletkezése és a memóriazavar.

A vörös áfonya kiváló ásványianyag- (Ca, Mg, K), valamint A-, B-, C-vitamin-forrás is.

A vörös áfonya tehát népgyógyászati tapasztalatok és újabb kutatási eredmények alapján előnyösen alkalmazható húgyúti megbetegedések, fertőzések megelőzésére és kezelésére, az immunrendszer erősítésére, de jelentős a sejtregeneráló és az antioxidáns hatása is.
 (forrás:patikamagazin)

3 megjegyzés:

  1. Ó..Ó.el kell kezdenem enni öregedés ellen,de mivel szuper jól néz ki meg is teszem köszi és nagyon tetszik,hogy azt is megírod mi mire jó mert én pl én nem tudnám köszönet érte!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen! Finom magában is fogyasztva.Egy kevés nádcukorral van édesítve.
    Egyébként engem nagyon érdekel, hogy az egyes ételeknek milyen az összetétele, vitamin- és ásványianyagtartalma.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Sütikuckó!
    Nagyon-nagyon szépen köszönöm a díjat, szeretettel elfogadom. Tovább is adtam, itt:
    http://szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html

    Üdvözlettel:
    Szofika:)

    VálaszTörlés