2011. január 23., vasárnap

Császárkuglóf



Ezzel a kuglófrecepttel már nagyon régóta szemezem, és most eljött az alkalom az elkészítésére, mert karácsonyról maradt még jócskán kandírozott gyümölcs.

Mielőtt leírnám a receptet, kicsit ismerjük meg ennek a csodás sütinek az eredetét, történelmét.Engem az is nagyon érdekel, ha esetleg egy nagyon régi eredetű recept kerül a kezembe, mi is a története, honnan ered, mikor sütötték először stb...
Ha megengeditek kedves olvasóim, megosztom veletek pár mondatban mire is jutottam "kutatásom" során:

Kuglóf...Gugelhupf, Kugelhupf...Felső-Ausztriában "Wacka" vagy Wacker, lengyeleknek "babka", cseheknek, szlovákoknak "bábovká".
Elnevezése a német "labda" vagy "gömb" jelentésű Kugel szóból ered.Biztosan más néven, de már az ókori rómaiak is ismerték ezt a süteményt.
Magyarországon a kuglóf az 1800-as évek elején kezdett elterjedni, mint az akkortájt igen divatossá vált uzsonnázás szertartásának elengedhetetlen tartozéka.
Az uszonnázás olyannyira közkedvelt társadalmi szokássá vált a városi polgárság körében, hogy 1884-ben amikor Bauer Soma megnyitotta igényes cukrászdáját az Andrássy úton, egy külön uzsonnatermet alakított ki a hölgyek részére.
De nem csupán a városi népek kuglófoztak.A gazdag lakodalmas menü része volt az éjfél után felszolgált "kuglihupp".
Ahány ház annyiféle változata ismert:narancsos, mazsolás, kakaós, diós, bécsi, dán lipcsei, mennyei,császárkuglóf.
Végül, de nem utolsósorban a fáma szerint I. Ferencz József császár nagyon kedvelt szeretője Schratt Katalin színésznő(akit éppen Sissi mutatott be a császárnak, és ajánlotta kegyeibe) gyakran készített neki gazdagon töltött kalácsot, mely a császárkuglóf néven került be a gasztronómia berkeibe.
(részlet:Halász Zoltán:Utazás Gasztronómiába című könyvéből)

Hozzávalók:
diónyi vaj/margarin
2 ek. mandulaforgács
150 gramm vegyes aszalt gyümölcs(aszalt datolya, füge, papaya, mazsola)
60 gramm hámozott mogyoró
1 ek. rum
60 gramm étcsoki
a tésztához:
5 tojás
90gramm+1 ek. kristálycukor
250 gramm lágy vaj/margarin
70 gramm porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
300 gramm liszt
10 dkg fehér marcipán kockára vágva(ez nincs benne az alapreceptben, de nem rontotta el,sőt nagyon is előnyére vált)

Egy 2,5 liter űrtartalmú 22 cm átmérőjű kuglófformát kikenünk a diónyi margarinnal, és beszórjuk a mandulaforgáccsal.Az aszalt vagy cukrozott gyümölcsöket, a mogyorót és a csokoládét felaprózzuk, majd az egészet összekeverjük a rummal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 90 gramm apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük.

A vajat/margarint kikeverjük s porcukoral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal.A lisztet összekeverjük a rumba pácolt finomságokkal.

A hab 1/3-át kézi habverővel a vajas krémhez adjuk, majd kisebb adagokban, felváltva beledolgozzuk a lisztkeveréket és a maradék habot. Lyukas fakanállal kíméletesen, de alaposan összekeverjük. A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságon kb. 1 órát sütjük.

A sütőből kivéve meghintjük a tetejét 1 ek. kristálycukorral, és rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni.Tálaláskor tetejét meghintjük porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.
Kiváló kísérője egy csésze habos kakaónak, kávénak és nemcsak uzsonnára.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól sikerült!Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  2. Kérlek nézz be hozzám van számodra egy meglepetésem!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jónak néz ki, én is szoktam plusz marcit belecsempészni kevert tésztába))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, kedves vagy!Amibe lehet én is belecsempészem.

    VálaszTörlés