2011. január 3., hétfő

Bagel



Már régóta szemezek ezzel a recepttel, amelyet Nigella könyvében találtam.Most itt volt az alkalom, hogy elkészítsem a fiúknak reggelire.

De először is egy kis Bagel törénelem:
A bagel története 1683-ban Bécsben kezdődik ahol a helyi pék köszönetet akart mondani a lengyel királynak, amiért megóvta vidéki rokonait a török betolakodóktól.
Készített egy lovagló kengyel alakú süteményt, amellyel megemlékezett a király kedvenc időtöltéséről a lovaglásról.A bagel népszerűsége Lengyelországban lett igazán nagy, amikor elkezdték vajúdó nőknek adni a nagy tápanyagtartalma miatt.Később a nők a gyermekeiknek adták továbbb, mert könnyű volt megfogni és a kicsik szerették rágcsálni édeskés íze miatt a fogzás idején.
A Bagel útja Oroszországba vezetett bubliki néven, ahol spárgára fűzve árulták és valóságos szerencsesüteményként tekintettek rá.
A kelet-európai zsidó bevándorlók vitték az Egyesült Államokba, ahonnan a Bagel elindult világhódító útjára.1910 és 1915 között már 300 iparos élt Bagel sütésből New Yorkban. Eleinte a Bagelt tálcákról botra fűzve árusították mindenféle töltelék nélkül.
Töltelékként nagyon finom krémsajttal, liptói körözöttel, de a tésztájába hagymát téve is egy ízélmény.
Ez a sütemény elsősorban frissen a legjobb, mikor kisül kívül ropogós, belül  tömör szerkezetű.Másnaposan remek melegszendvics vagy mákosguba alapként sem utolsó.


Hozzávalók 15 bagelhez:
1kg finomliszt, plusz még annyi amennyi a gyúráshoz szükséges
1 ek. só
7g porélesztő, vagy 15g friss élesztő
2 ek. cukor
1ek. növényi olaj, plusz még valamennyi a kenéshez
5 dl meleg víz, plusz szükség szerinti mennyiség
2 ek. maláta vagy cukor a bagel áztatásához
egy tepsi beolajozva

Én megfeleztem a tésztamennyiséget, így 7 bagelem lett.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és az élesztőt.A cukrot és az olajat öntsük hozzá a folyadékot, egy fakanállal keverjük ki a tésztát.
Kézzel vagy géppel gyúrjuk meg alaposan a tésztát, szükség szerint adjunk hozzá lisztet.Általában az a cél, hogy a tészta nedves legyen, itt azonban nem - a bagel esetében száraz tésztára van szükség.
A tészta kemény lesz, nehezen megdolgozható, de gyúrjuk addig, amíg simává és rugalmassá nem válik.
A tésztából formázzunk gömböt, helyezzük bele egy kiolajozott tálba,egyszer fordítsuk meg, majd takarjuk le a tálat.Egy órán keresztül hagyjuk kelni a tésztát. Alaposan meg fog dagadni.Miután megkelt, adjunk a tésztánknak, verjük ki belőle a levegőt, alaposan gyúrjuk át és vágjuk három darabra.
Mind a három darabból gyúrjunk hurkát, mindegyik hurkát vágjuk öt részre.Az egyes részeket a tenyerünk között formáljuk gömbbé, ezután ismét gyúrjunk belőle hurkákat.A hurkákból formáljunk gyűrűt.A gyűrűk végét ragasszuk össze. Körülbelül ekkor tegyünk fel főni egy nagy fazék vizet.Amikor a víz felforr, tegyük bele a malátát vagy a cukrot.
Közben a bageleket helyezzük el a sütőlapon, takarjuk le vászonkendővel, és hagyjuk pihenni őket kb. 20 percig.Ennyi idő alatt megdagadnak.Melegítsük elő a sütőnket 240 fokra.
A cukros víz forr, a bagelek jól megdagadtak, következhet az áztatás művelete.Néhány bagelt dobjunk bele a vízbe úgy 1 percre.Egyszer fordítsuk meg őket.
Áztatás után a bageleket helyezzük a sütőlapra, jó távol egymástól.A sütés 10-15 percig tartson, ennyi idő alatt  aranybarnává válnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése