2011. január 26., szerda

Vaníliás briós

Ennek a briósnak az elkészítését Limaránál találtam és nagyon megtetszett. Nem az a szokványos recept, tele vaníliával,a vajtól könnyű, foszlós lett, egyszóval mennyei.Hatalmas, illatos briósok születtek és hamar el is keltek.

A sütőbe helyezés előtti pillanat 
 Hozzávalók:
60 dkg liszt
1,5 rúd vanília kikapart magja vagy 3 csomag bourbon vaníliás cukor
1 tk. só
3-4 ek. cukor
1 tojás
1 tojássárgája
3 ek. olaj
kb. 3 dl langyos tej
3 dkg élesztő

15 dkg vaj a kenéshez

Egy kevés langyos cukros tejben elkeverjük az élesztőt és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk, egyszóval kovászt készítünk.10-15 percig kelesztjük, majd egy nagy tálba öntjük a többi hozzávalóval együtt.Ha bourbon vaníliás cukrot használunk akkor csökkentsük a cukor mennyiségét arányosan.
Alaposan bedagasztjuk, akkor jó ha már hólyagos a tészta, kissé lágy de könnyen nyújtható.
Letakarva a kétszeresére kelesztjük.Ezután 6 részre osztjuk a tésztát(így elég nagyok lesznek)tehát lehet 8 felé is.
Ovális alakúra kinyújtjuk megkenjük a vajjal és rudakat sodrunk belőle.Összecsipentjük a tészta végeit, nehogy a vaj kifolyjon belőle sütés közben.
Feltekerjük mint a csigát, a végét pedig aláhajtjuk, mintegy megelmelve a tésztánkat.Ezután sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, de kényelmesen csak négy fért el nekem, mert nagyon szépen terebélyesednek sülés közben.Letakarva kb. 45 percig kelesztjük még
Eközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.A megkelt briósainkat lekenjük olvasztott vajjal és a sütőbe tesszük.Kb. 20 perc alatt megsülnek, de azért figyelgessük, mert lehet, hogy több időt vesz igénybe míg szép barnára sülnek.
Rácsra téve kihűtjük és vaníliás porcukorral megszórjuk.Limara szerint másnap is foszlós lesz, de erről sajnos nem tudok nyilatkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése