2011. január 21., péntek

Mini almás pite



Ennek az almáspitének az ötlete úgy született, hogy volt jó pár darab már inkább csak sütésre használható almám, némelyik rálépett a fonnyadás útjára.
Mivel kedves párom pont délelőttös a héten és neki mindig kell valami reggeli, így nekiláttam a pitémnek.Ami először Mc Donalds-os pitének indult, de eszembe jutott, hogy vannak nekem ilyen kis szuflé formáim, mi lenne, ha kis mini pitécskéket készítenék.
A tészta, sima leveles tészta Nigella receptje szerint, a töltelék pedig karamellizált cukron párolt almakockák vaníliapudinggal sűrítve.
Nekem 4 darab 7 cm átmérőjű formát sikerült megtöltenem.A lemaradt tésztából kedvünkre készíthetünk levél, alma díszítést vagy bármi mást a pitécskék tetejére.
Forrón egy jó gombóc vaníliafagyival egy mámor, de hidegen is megjárja.A karamell nagyon feldobja ízben az összhatást.

Gyors leveles tészta(Nigella)
25 dkg rétesliszt
25 dkg hideg sózatlan vaj
csipet só
5-6 ek. jéghideg víz
csavarintásnyi citromlé

A töltelékhez:
6 közepes alma
5 ek. cukor
fahéj
1/2 cs. vaníliapuding

a töltelék alá 2-3 ek. darált dió vagy mogyoró. 

Dolgozzuk össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a hideg vajat, a hűtött vizet  és a citromlevet.Miután összedolgoztuk, csavarjuk fóliába és tegyük hűtőbe fél órára.
Szórjuk meg liszttel a gyúródeszkát nyújtsuk a tésztát hosszúkás téglalappá, majd hajtsuk háromba.
Most fordítsuk úgy az összehajtogatott tésztát, mintha egy könyv lenne előttünk, gerincével bal kéz felől. Végezzük el a hajtogatást még kétszer.Csomagoljuk be újra, és felhasználás előtt tegyük a hűtőbe pihenni újabb fél órára.
A fenti mennyiség két darab 20-25 centi átmérőjű pitealaphoz elég.

Az almatöltelékhez karamellizáljuk meg a cukrot, dobjuk rá az almakockákat, szórjuk meg fahéjjal csavarjunk rá egy kevés citromlevet, majd lefedve pároljuk meg.Nem kell megijedni a karamelldarabok feloldódnak párolás közben.A fél csomag vaníliapudingot keverjük ki egy kevés vízzel és adjuk hozzá.Egy rottyintás és már kész is. Tegyük félre hűlni.

A felfújtformákat kibéleljük a tésztával, a mélyedésbe szórunk egy kis darált dió-mogyoró keveréket,belekanalazzuk a tölteléket.A felfújtforma tetejét körbevágjuk a tésztán, és ráhelyezzük mintegy lezárva a piténket.Tetszőlegesen díszítjük,a szélét is lenyomkodjuk villával, hogy szépen ráfeküdjön a tészta a töltelékre, lekenjük tojássárgájával, kicsit megszúrkáljuk villával és mehetnek is be a 200 fokra előmelegített sütőbe egy nagyobb tepsibe állítva.Kb. 30-35 perc alatt sülnek meg, de azért figyelgessük őket, mert ez függ a sütőnktől is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése