2011. február 5., szombat

Bécsi farsangi fánk



Nincs farsang fánk nélkül mondhatnánk, igazából nem vagyunk egy nagy fánkevő family, de egy évben egyszer ilyenkor azért megsütöm.(Igaz még nincs farsang)
Ezt a fánkreceptet a Mester Kukta 1991. évi számában találtam.Ha teljesen őszinte szeretnék lenni  "jánykoromban" a  szülői házban már megsütöttem egyszer.
Ezeket a régi Mester Kukta számokat elkértem anyukámtól mert számomra nagy kincs.
A bécsi fánk jellegzetessége, hogy a fánk belsejében található a lekvár, és nem a tetejére kell tenni.Megmondom őszintén  csaltam egy kicsit, mert pár darabot vaníliapudinggal töltöttem meg.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
8 dkg finom kristálycukor
4 dkg friss élesztő
8 dkg vaj
0,5 dkg só
1 tojás
3 tojás sárgája
2,5 dl tej
1 ek. rum
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
sárgabarcklekvár tölteni
porcukor megszórni
zsír v. olaj a sütéshez

A lisztet egy nagy tálba tesszük, a tej felét felmelegítjük és feloldjuk benne az élesztőt.A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet.Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva , meleg helyen 20 percig pihentetjük.

Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot, és a rumot.
Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgájákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet.
Ekkor letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

A tésztát belisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a lisztet jól lesöpörjük, a tészta egyik felére (7 cm-es átmérőjű) szaggatóval köröket jelölünk.A tészta másik feléből ugyanezzel  a szaggatóval ki is vágjuk az ugyanekkora köröket.
Ekkor a bejelölt körök közepére egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk, erre pedig egy-egy kivágott tésztakarikát.A széleket jól összenyomkodjuk, majd egy kisebb (6 cm átmérőjű)tésztakiszúróval végleg kivágjuk az összeragasztott fánkokat.
Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.Ekkor az összeragasztott fánkokat felső oldalukkal lefelé belisztezett ruhára tesszük, és letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek.

Eközben felforrósítjuk a zsiradékot a megfelelő hőmérsékletre (mikor a zsírba cseppentett víz hangosan sistereg), és beletesszük a fánkokat.Kb. 2 perc múlva a fánkokat óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalukat is ugyanennyi ideig sütjük, ezután lyukas kanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük.
Tálalás előtt porcukorral hintjük meg.

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett ez a fánk! Közben meglestem a Marlenka receptedet is, mert nálunk itthon nagy sláger és a cukrászat nem adja ki a receptjét, mert le van védetve. Alig várom, hogy kipróbáljam (persze édesítőszerrel)! Köszi, hogy feltetted....:)))))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm!Az az igazság a marlenkával kapcsolatban, hogy szerintem ez nem az igazi recept.Eredetileg Torkos kuckónál találtam ő kreálta ezt a receptet a Fornettis Marlenka után szabadon.Ez a tény nem csorbít a süti finom mivoltán, nálunk nagyon szereti a család apraja-nagyja.Egyébként nagyon szívesen!Szia!

    VálaszTörlés
  3. Kérlek nézz be hozzám puszi!

    VálaszTörlés