2011. február 22., kedd

Acma, puha török zsemle


A recept Macikonyhától származik, már régóta ki szerettem volna próbálni.Nagyon köszönöm neki, hogy feltette, mert ilyen foszlós (olyan mint a kalácstészta) másnap is finom puha, légiesen könnyű zsemlével még nem volt szerencsém találkozni.Enyhén édeskés a tésztája, ezért remek vajjal, lekvárral vagy mézzel megkenve, de valamilyen sós kencével vagy magában is isteni.
Maci a receptet egy török nénikétől kapta és ő is rendszeresen süti.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs. szárított vagy 3 dkg friss élesztő
1 doboz (150grammos) natúr joghurt, ez lesz későbbiekben a mérőpohár
1 pohár étolaj
1 pohár langyos tej
1 tk. sütőpor
1 egész tojás
1/4 pohár cukor
1 púpozott tk. só
1 tojássárgája és 1-2 kanál tej a kenéshez
szezámmag vagy darálatlan mák a szóráshoz

 A cukorból egy kanálkával elveszek és belekeverem a langyos tejbe, majd beleszórom az élesztőt.Néhány percig letakarva pihenni hagyom.
Egy tálba beleöntöm a lisztet, a közepébe mélyedést csinálok és belekeverem az összekevert tojást, sót, cukrot, sütőport, olajat, joghurtot, és a megfuttatott élesztőt.
Nem túl kemény, könnyen formázható tésztát dagasztok, majd letakarva 1-1,5 órát kelesztem. 
Ezután átgyúrom, majd lisztezett deszkára borítom a tésztát és addig felezem, míg a pingpong labdához hasonló méretű labdacsokat kapok.Ez 16 darabot jelent.Aki nagyobbakat szeretne 8 részre is oszthatja.
Vékony rudakká sodrom a tésztát, majd kettéhajom és ellentétes irányban megcsavarom, majd feltekerem mint a csigát.
Tepsire sorakoztatom a kis halmokat majd letakarom és fél óráig kelesztem őket.
Eközben 170 fokra előmelegítem a sütőt.A megkelt zsemléket a tojássárgájával elkevert tejjel lekenem, megszórom  a darálatlan mákkal, vagy szezámaggal esetleg mindkettővel egyszerre és sütőbe tolom.
Nekem kb. 30 perc alatt sült meg, de azért 20 perc elteltével kezdjünk el rá-rá tekintgetni. 

2 megjegyzés:

  1. Hűűű. nagyon fáj a fejem, de ezt most azonnal megcsinálom!

    VálaszTörlés
  2. Nem fogod megbánni, a gyerkőcök biztosan díjazzák majd!

    VálaszTörlés