2011. február 1., kedd

Rumos piskóta vaníliakrémmel


Hétvégi desszertként készítettem a Töltött és rakott ételek című könyvemből.Gyakorlatilag a végeredmény egy vaníliás-diós piskóta leöntve egy krémesen lágy vaníliasodóval.Ámbár megjegyezném, ha legközelebb készítem feleannyi babapiskótát fogok belerakni mert nekem így egy kicsit száraznak tűnt. Mindent hajszálpontosan a leírás szerint készítettem, de a tojásos-lisztes keverék túl kevés szerény véleményem szerint a babapiskóta mennyiségéhez képest.Szerintem remek remek délutáni csemege egy finom kávé után.
Na de azért nézzük az eredeti receptet:

Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg sima liszt
10 dkg durvára tört dió
1 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
30 babapiskóta
2 stampedli rum
1 dl tej
1 késhegynyi őrölt fahéj

A vaníliamártáshoz:
1/2 zacskó vaníliás pudingpor
1/4 l tej
1 ek. kristálycukor
2 dl tejszín
1 nagy stampedli rum
1 késhegynyi őrölt fahéj

Előkészítés:
A sütőt 200 fokra felmelegítjük. A tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral forró vízfürdőben sűrű krémmé verjük, majd levesszük a tűzről és tovább verjük, amíg ki nem hűl.A piskótákat félbetörjük, az 1 dl tejet összekeverjük a rummal, az őrölt fahéjjal és a piskótára öntjük.
A lisztet, a reszelt citromhéjat, a diót, rumos-tejes piskótát óvatosan belekeverjük a vaníliakrémbe majd ezt a masszát beleöntjük a sütőpapírral bélelt sütőformába (elég egy 20x30 cm-es tepsi is),a tetejét elsimítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Elkészítés:
A vaníliamártáshoz egy kevés tejjel simára keverjük a vaníliás pudingport, a maradék tejet felforraljuk a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd óvatosan hozzáadjuk a simára kevert vaníliás pudingport, és néhány percig lassú tűzön forraljuk. Kis ideig hűlni hagyjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt, a rumot és a fahéjat.
A megsült tésztából szaggassunk tenyérnyi darabokat, tegyük tényérokra, öntözzük meg a vaníliamártással és 2-3 percre tegyük vissza a sütőbe, hogy átforrósodjon.
Tálalás előtt szórjuk meg fahéjas cukorral.

2 megjegyzés:

  1. Nyelnem kellett egyet amikor ezt a képet megláttam mert csuda jól néz ki!Gratula!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm barátnőm!Már töröm a fejem, mit süssek ha jössz!

    VálaszTörlés