2011. február 13., vasárnap

Pain Paillasse



Ennek a kenyérnek a receptjét Reformnasiknál találtam, és egyből megnyerte a tetszésem.Pláne ennek a kenyérnek az eredetijét vásároltam már az Intersparban, ahol is egy 30dkg-os kenyér 400ft-ba kerül.
Kívül ropogós, belül szaftos kenyér,amit már tegnap és ma is megsütöttem.Hamar készen van maga a tészta, utána a hűtőben csücsül 10-12 órát, majd semmi gyúrás, csak némi húzogatás, csavarás és már mehet is a forró sütőbe.
A családnak lehet is szervírozni a friss kenyeret reggelire.Kiváló szendvics alapnak, lehet különböző magokat beletenni én az elsőt simán, de már a másodikat magokkal sütöttem.Ma be is vásároltam magkeverékből, és holnap azt fogom belesütni.
Finom lehet apróra vágott olajbogyóval, pritaminpaprikával, chiliporral is a tésztájában.Kukoricadarában is meg lehet hempergetni, valamint zabpehellyel meghinteni.

Hozzávalók:
50 dkg liszt (lehet vegyesen is, ez most nálam 30 dkg finomliszt+20 dkg telj. kiőrlésű rozsliszt)
10 gramm friss élesztő vagy 7 gramm szárított élesztő
2,8 dl hideg víz
1 ek. cukor
2 tk. só

A hozzávalókat összekverjük egy tálban, majd szép rugalmas tésztát gyúrunk belőle.(kb. 3 perc)
Fóliával letakarva hűtőbe helyezzük 10-12 órára.
Másnap a sütőt előmelegítjük 240 fokra, és a sütő aljába egy tálban vizet teszünk.(Ez nagyon fontos!)
A tésztát kivesszük a hűtőből és a kezünkkel téglalap alakúra húzogatjuk éles késsel tenyérnyi csíkokat vágunk belőle, majd legalább kétszeres csavarással csavarjuk bagett formára, tegyük a tepsire, és kelesztés nélkül tegyük a gőzös sütőbe.
15 percig süssük 240 fokon, majd vegyük le a hőmérsékletetet 200 fokra és süssük további 15 percig.
Akkor jó, ha már szép piros ropogós a héja.

A Svájcból érkező, alig néhány év alatt sikeressé vált kenyérkülönlegesség feltalálója Aimé Pouly genfi pékmester.
A hosszúkás alakú ropogós kenyeret finom kézműipari érzékkel és bevált előállítási eljárás alapján fejlesztette ki. Visszatért a kenyérsütés régi hagyományaihoz, és eltökélte, hogy megsüti kedvenc gyerekkori kenyerét.


Az összetéveszthetetlen íz titkai között szerepel a kevés élesztő használata, a tészta hosszú pihentetési ideje és természetesen a felhasznált egyedi lisztkeverék.
Az 1997-ben szabadalmaztatott sikerkenyeret ma már Svájc egész területén, valamint Európa 14 országában közel 1200 pék állítja elő kézi készítéssel.
A speciális Paillasse-lisztkeverék kizárólagos magyarországi forgalmazója a Paillasse Magyarország Kft.

1 megjegyzés:

  1. Biztos finom,csak az a baj,hogy a Paillasse-hoz nem sok köze van!Üdv Egy Paillasse-t gyártó Pék.

    VálaszTörlés