2011. február 3., csütörtök

Grillezett csirkemell kuszkusz salátával


A minap az egyik főzős csatornán (tv paprika) egy hölgy kuszkusz salátát készített (már a műsor címére sem emlékszem, ráadásul menetközben kapcsolódtam bele).Azért a lényeget sikerült kihámoznom a hozzávalókat illetően, és elhatároztam nemsokára elkészítem.Az eredeti receptben zöldborsót és spenótlevelet tett bele a hölgy, de szerintem ezzel a kis újítással is fini lett.Először csak magát a salátát ettük volna, de egy hirtelen ötlettől vezérelve ma csirkemellet is grilleztem hozzá.
Mégiscsak kedves férjem névnapja van, vagy mi a szösz.Ráadásul külön öröm számomra, hogy Marcimnak is nagyon ízlett mindkettő, nemcsak apának.

Hozzávalók:
1 bögre(2,5dl) kuszkusz (durumbúza)
1,5 bögre forró víz
olívaolaj
kevés citromlé
só, bors
1 cs. fetasajt
1/2 fej jégsaláta
1 paradicsom
1 nagyobb lilahagyma
1 csokor petrezselyem

2 egész csirkemellfilé
olaj, Kotányi szárnyas grill fűszer

A kuszkuszt beleöntjük egy nagyobb salátástálba és leöntjük a forró vízzel amibe tehetünk ízvarázst vagy delikátot, kinek mi van otthon.Ekkor öntjük hozzá a kb két evőkanálnyi olívaolajat és kevés citromlevet.Az nagyon fontos, hogy az olajat és a citromlevet most tegyük bele, hogy magába tudja szívni mert a készítés későbbi fázisában már nem kivitelezhető.Lefedjük frissentartó fóliával és figyeljük amint pillanatok alatt magába szívja a vizet.Amint magába szívta, levesszük a fóliát és hagyjuk kihűlni.

Ezután hozzákeverjük a szétmorzsolt fetát és a zöldségeket.Ízlés szerint sózzuk borsozzuk és hűtőbe helyezzük.

A csirkemelleket vékonyra vágjuk, kicsit kiklopfoljuk, olajjal bekenjük és megszórjuk Kotányi szárnyas grill fűszerkeverékkel.Előmelegített sütőben grillrácsra téve megsütjük.

Amit a kuszkuszról érdemes tudni:
A kuszkusz alapanyaga lehet sós és édes ételeknek, köretnek vagy egytálételnek, desszertnek. Az eredetileg berber specialitást ma már nem kell kézzel gyúrnunk és sodornunk: szerencsére készen megvehető.
Köret, egytálétel, édesség

Kuszkusznak nevezzük az alapanyagot is, és a belőle készülő, sokféle ételt is. Gyári előállításban háromféle méretben készítik a labdacsokat, és a búza mellett az árpa, a kukorica és a köles daráját is felhasználják kuszkusz készítéséhez.


Felhasználási módja rendkívül változatos, eszik hússal (csirkével, báránnyal, nyúllal, marhával, borjúval, kacsával egyaránt), hallal keverve, híres fűszerei a gyömbér, a fahéj, a kurkuma és a koriander. Természetesen zöldséges raguval is készítik. Édességnek is finom, tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.

A kuszkusz egytálételt Afrikában mázas cserépedényben készítik, a kuszkuszt az étel gőzében főzik: alul a hús és a zöldség rotyog, fölötte szitán pedig a kuszkusz. Itthon, ha nem kapunk speciális alumíniumedényt (nem olyan könnyű beszerezni), egy magas falú lábosra helyezzünk sűrű szitát: a lábosban főzzük a húst és a zöldséget, fölötte, a szitán gőzöljük a kuszkuszt.

A kuszkuszból készülhet saláta is, hagyományosan ezt nevezzük Taboulé-nak (tabulé). Az arab országokban nagyon elterjedt, frissítő, fűszeres étel, elkészítése pedig igen egyszerű. A kuszkuszt szárazon összekeverjük sóval, meglocsoljuk egy kevés olajjal, majd lobogó, forró vizet öntünk rá, lefedjük, és pár percig állni hagyjuk. Tetszőleges zöldségeket (paradicsom, uborka, paprika, répa), valamint sok petrezselymet és koriandert aprítunk, és mindezt hozzákeverjük a megpuhult kuszkuszhoz. Olajjal, ecettel fűszerezzük, néhán óra alatt összeérleljük.(forrás:mindmegette.hu)

3 megjegyzés:

  1. Ez fogyókurázóknak is jó?Mert most épp elkezdtem!

    VálaszTörlés
  2. Neveztél autumn-nál? Tedd meg,én is megpróbálom pedig tudod én nem vagyok egy főző-sütő,de jó móka lesz!

    VálaszTörlés
  3. Szia! Igen ez határozottan fogyókúrás kaja.Én most használtam először kuszkuszt, de mindenképpen gyakran fogom használni.Ezzel az eljárással a búza összes hasznos alkotóeleme jobban be tud épülni a szervezetedbe ha megeszed, nincs agyonfőzve.
    Igen, szeretnék jelentkezni.Halihó!

    VálaszTörlés